Miler: Turski tok kroz Grčku košta 2 milijarde dolara

Šef ruske kompanije Gasprom Aleksej Miler izjavio je danas u Atini da će Rusija garantovati Grčkoj tranzit od 47 milijardi kubika gasa grčkim delom gasovoda Turski tok, izvestio je TASS.

Taj obim gasa omogućiće Grčkoj privlačenje povoljnih komercijalnih kredita i investicija za druge projekte, rekao je Miler posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Miler je rekao da bi vrednost gradnje gasovoda Turski tok kroz Grčku iznosila oko 2 milijarde dolara.

Nemački nedeljnik Špigl objavio je prošle nedelje da će danas u Atini biti potpisan sporazum po kome će Rusija Grčkoj obezbediti tri do pet milijardi dolara za gradnju tog gasovoda što će biti vraćeno preko tranzitne takse. U vesti TASS-a nema ni reči o ovakvom finansijskom aranžmanu.

Pre Špigla, koji se pozivao na visoki izvor u vladajućoj partiji Siriza i samoj grčkoj vladi, aranžman kredit-pa otplata tranzitnom taksom najavljivao je i grčki ministar finansija Panajoris Lafazanis.

Lafazanis će se sutra u Sofiji, piše nemački Frankfuet algemajne cajtung, sastati sa ministrima energetike Bugarske i Rumunije. Planovi o povezivanju grčkog i bugarskog gasnog sistema stari su, podseća list.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com