MMF: Izlazak Velike Britanije iz EU će zadati težak udarac svetskoj ekonomiji

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi zadati snažan udarac krhkoj svetskoj ekonomiji, navodi se u dosada najoštrijem upozorenju MMF o takozvanom „Brexitu“.

Brexit

MMF je britanski referendum, koji će se održati 23. juna, svrstao u ključne rizike po svetsku ekonomiju, zajedno sa nestabilnošću u Kini i drugim brzorastućim ekonomijama, varirajućim cenama akcija i nedostatkom potencijala za dugoročni rast u razvijenim državama.

„Planirani referendum u junu… već je stvorio nesigurnost među investitorima“, rekao je glavni ekonomista MMF-a Moris Obstfeld na predstavljanju polugodišnjeg izveštaja o stanju svetske ekonomije.

„Brexit bi mogao naneti tešku regionalnu i globalnu štetu narušavanjem ustanovljenih trgovinskih odnosa“, dodao je on.

Mlađi birači mogli bi biti jezičak na vagi koji će na referendumu presuditi o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU), po anketi objavljenoj početkom aprila koja daje veće izglede pristalicama izlaska zemlje iz EU-a.

Po toj anketi koju je putem interneta „Opinium“ sproveo za Obzerver, 43 odsto ispitanika je za izlazak zemlje iz bloka, a 39 odsto je za ostanak u EU-u. Od 1966 odraslih ispitanika, 18 odsto je još neodlučno, a jedan odsto se nije izjasnilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com