Evropski parlament osniva istražnu komisiju za aferu „Panama pejpers“

Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su u utorak u raspravi o aferi „Panama pejpers“ na plenarnoj sednici u Strazburu jačanje napora na suzbijanju utaje poreza, a više političkih grupa zatražilo je osnivanje posebne komisije koja bi istražila tu aferu.

Evropski parlament

„Imaćemo istražnu parlamentarnu komisiju“, izjavio je Filip Lamberts, predsednik liberalne grupe u Evropskom parlamentu.

„Želimo da Evropski parlament kroz istražnu komisiju rasvetli tu aferu“, rekao je šef evropskih narodnjaka Manfred Veber, a šef socijalista Đani Pitela zauzeo se za „nultu toleranciju“ prema utajama poreza.

„Porezne utaje nam kradu novac“, izjavio je evropski komesar za ekonomske i finansijske poslove Pijer Moskovici, a s njim se slaže i većina zastupnika koji su učestvovali u raspravi.

Europski narodnjaci zatražili su da predstavnici advokatske kancelarije Mosak Fonseka, od koje su procurili dokumenti, i panamska vlada dođu i svedoče pred tom istražnom komisijom.

Više političkih grupa zauzelo se i za sveevropsku crnu listu poreznih oaza i za kažnjavanje firmi koje se njima koriste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com