OPREZ: Izbeglicama prete mine u Hrvatskoj

Ukoliko izbeglice odluče da preko polja, kod graničnog prelaza Tovarnik, uđu u Hrvatsku, postoji mogućnost da će naići na mine iz sukoba devedesetih godina, prenose hrvatski mediji.

mine

Na graničnom prelazu Tovarnik za sada nema izbeglica, a hrvatska policija pretpostavlja da će do tog prelaza izbeglice doći uz železničku prugu. Međutim, u okolnim poljima moguće je da ima nagaznih mina, koje nisu deaktivirane. Na to upozoravaju i lokalni građani, koji su za Jutarnji list rekli da oni ne idu u nepoznate šume i polja, upravo zbog straha od mina.

Na Tovarniku je već pojačano prisustvo policije. Proveraće se identitet svih izbeglica, kojima će na raspolaganju biti medicinska pomoć.

„Imamo raspoložive policijske kapacitete, a isto tako smo u fazi ugovaranja određenih civilnih kapaciteta, tako da smo zaista u mogućnosti da prihvatimo ili primimo taj prvi udarnički talas“, rekao je za Jutarnji list Zlatko Sokolar, načelnik Uprave za granicu.

Sama opština Tovarnik nema smeštajne kapacitete za izbeglice. Reč je o mestu sa manje od 3.000 stanovnika, ali će tu krajem godine biti gotov prihvatni centar za izbeglice.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com