Poljska traži da gasovod ide preko njene teritorije

Ministar inostranih poslova Poljske Vitold Vašćikovski pledirao je da gasovod za transport ruskog gasa u Zapadnu Evropu ide peko njegove zemlje.

gasovod

„To bi bio znak solidarnosti i partnerstva Evropske unije sa zemljama centralne i istočne Evrope“, rekao je Vašćikovski za nemački list Bild.

Ruski predsednik Vladimir Putin i ministar energetike Aleksandar Novak nedavno su izjavili da nije cilj Rusije da sasvim prekine tranzit gasa u Evropu preko Ukrajine nego da izgradi konkurentske gasovodne maršrute u skladu sa zahtevima tržišne konkurencije. Dosad su kao alternativni, konkurentski pravci u igri bili gasovodi „Južni tok“, „Turski tok“ i „Severni tok-2“.

Političke rezerve Evropske unije ključni su problemi u realizaciji sva tri ova gasovoda. Trenutno je u razmatranju izgradnja gasovoda „Severni tok-2“, „Južni tok“ je praktično upokojen, a o „Turskom toku“, posle rusko-turskog zaoštravanja, ne može biti ni reči. Glavni zagovornik „Severnog toka-2“ je Nemačka, koja bi od tog gasovoda imala i najveću korist, ali mu se protivi Italija i zemlje centralne i istočne Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com