Protest seljaka u Bretanji: Cene voća pale za 12 odsto

Proizvodjači voća i povrća u mesto Morle u Bretanji u noći izmedju petka i subote izazvali su požar na zgradama poreske uprave i Centra za uzajamnu pomoć poljoprivrednika zahtevajući da vlasti u Parizu najzad odgovore njihovim zahtevima za pojednostavljenjem poreskih i administrativnih procedura.

Francuski premijer Manuel Vals ih je optužio da su pri tome sprečavali i vatrogasce da obavljaju svoj posao i oštro je akterima protesta zapretio pravnim posledicama.

Žan Fransoa Žakob, iz društva za zaštitu zajedničkih interesa poljoprivrednika Sica izjavio je da će poljoprivrednici pribeći „pojednostavljenju svojih odnosa sa vlastima“ ukoliko one ne pojednostave poreske i administrativne procedure koje voćarima i ratarima nanose štetu.

Ruski embargo na uvoz voća i povrća i iz Francuske, njihove je muke samo pogoršao, ali na njih oni vladu u Parizu, bez njenog odaziva, upozoravaju 20 godina, poručili su seljaci.

Rod je ove godine u Francuskoj ogroman, a uvoz takodje , pa su cene voća prosečno pale za 12 odsto, cene povrća za 3 odsto u odnosu na 2013.godinu, poziva se list Mond na studiju organizacije „Seoska porodica“. Cene jedne trećine voća i povrća pale su čak i za više od 20 odsto.

Ruski embargo, rekli su sindikalci koje su vlasti optužile da su u mestu Morle izašli van mandata koji su im dali članovi, koštaće francuske seljake oko 210 miliona evra, a pored voćara i ratara, naročito će pogoditi proizvodjače mleka.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com