Prvo zvanično obaveštenje o suspenziji Južnog toka

Italijanska firma Saipem dobila je zvaničnu potvrdu o suspenziji projekta Južni tok od strane kompanije „South Stream Transport“, saopšteno je na sajtu te kompanije.

Saipem je objavio da mu je saopšteno da se obustavljaju svi radovi na Crnom moru u vezi sa projektom Južni tok.

„Trenutno nije moguće utvrditi kakav će ekonomski uticaj ova odluka imati na Saipem, jer trajenje suspenzije i klijentova konačna odluka u vezi sa Južnim tokom nisu poznate“, navodi se u saopštenju.

Saipem je ćerka firma italijanskog Enija i sa Južnim tokom je zaključila poslove postavljanja cevi ispod Crnog mora u vrednosti od 2 milijarde dolara.

Prema saopštenju „South Stream Transport“ ukupno dogovoreni radovi na gasovodu Južni tok sa evropskim i van evropskim kompanijama iznose 2,8 milijardi dolara, od čega 2 milijarde vredan ugovor sa Saipem, 500 miliona dolara na druge evropske kompanije, među njima i austrijsku Voest Alpine, a 320 miliona dolara vredan je ugovor sa japanskom firmom Marubeni-Itorhu and Sumitomo.

Kompanija „South Stream Transport“ je u vlasništvu ruskog Gasproma (50 odsto), italijanksog Enija (20 odsto), francuskog EDF-a (15 odsto) i nemačkog Vinteršela (15 odsto).

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com