Ako putujete u Minhen ili Štutgart, savetujemo masku

Medju nemačkim gradovima, u kojima su vrednosti azot-dioksida u vazduhu veće od dozvoljenih prednjače Minhen i Stutgart.

I pored mera koje preduzimaju gradske vlasti, koncentracija azot-dioksida na jedan kubni metar u glavnom gradu Bavarske Minhenu prošle godine je spuštena na 78 sa 80 mikrograma, koliko je iznosila 2016. godine.

Maksimalno dozvoljena količina je 40 mikrograma na jedan kubni metar vazduha.

U Štutgartu, glavnom gradu Baden Virtenberga, prosečna izmerena količina azot-dioksida prošle godine je iznosila 73 mikrograma na kubni metar vazduha. Godinu dana ranije bilo je 82 mikrograma na kubni metar vazduha.‪‪‪

Posle Minhena i Štutgarta dolaze gradovi: Keln (2016: 62), Rojtlingen (60), Hamburg (58), Kil (56)…Berlin (49). U ukupno 37 gradova postoji prekoračenje maksimalno dozvoljenih vrednosti po zdravlje štetnog zagadjivača (uFrankfurtu na Majni 47, u Ofenbahu na Majni 51…), a za 29 gradova se procenjuje da su te vrednosti iznad dozvoljenih.

Kako medju gradovima koji prednjače po zagadjenošću azot-dioksidom prednjače centri u zapadnoj Nemačkoj, tako medju gradovima koji se drže propisanih vrednosti prednjače centri u istočnoj Nemačkoj.

Tako su Drezden, Koblenc i Lajpcig uspeli da održe koncentraciju azot-dioksida na dozvoljenom nivou od 40 mikrograma, a ispod te granice je ta koncentracija u Bremenu, Fuldi, Kaselu, Norderštetu, Vircburgu, Marburgu, Potsdamu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com