Različita tumačenja sastanka Evrogrupe o Grčkoj

Ima izvesnih razlika u tumačenju rezultata jučerašnjeg dvočasovnog sastanka ministara finansija evrozone posvećenog listi reformi koje je dostavila Grčka u zamenu za ranije deblokiranih sedam milijardi evra pomoći. Tek, Grčkoj juče nije deblokirano ni tih sedam milijardi ni skromnijih 1,9 milijardi, koliko joj je obećala Evropska centralna banka.

Neimenovani nemački sekretar za finansije, koga citira francuski list Ekspres, rekao je da se ne može očekivati da pomoć Grčkoj bude deblokirana do kraja aprila. Šef Evrogrupe Holanđanin Jeroen Dijsselbloem, kao i nemački vladini izvori, ocenili su da je reformski papir koji je u Brisel poslao grčki ministar finansija Janis Varufakis „premalo konkretan i nedovoljno sveobuhvatan“ te da Grčka od 20. februara, kad joj je za četiri meseca produžen rok za sticanje prava na  inansijsku pomoć, premalo napredovala odnosno da „nije uradila svoj domaći zadatak“.

„Moramo da prestanemo da traćimo vreme i da zaista počnemo sa ozbiljnim razgovorima“, rekao je Dijsselbloem.

Iz Atine je, međutim, saopšteno da je ocena reformi koje je prezentirala Grčka na kraju ispala pozitivna i da „tehnički razgovori s kreditorima počinju u sredu“ i to s voljom da se „finansijski problemi Grčke brzo reše“. Sličan optimizam izrazio je još samo evropski komesar za monetarna pitanja Francuz Pjer Moskovisi.

“Možemo da budemo fleksibilni kad je u pitanju semantika, i da više ne govorimo o Trojci nego o institucijama, kad je u pitanju organizacija susreta da to bude u Parizu ili Briselu, a ne u Atini, ali ne možemo biti fleksibilni kada je u pitanju dostupnost podacima u Atini koji se ne može zameniti slanjem brda dokumenata“, rekao je jedan evropski izvor  za francuski list Eko.

Tako će radi uvida u stvarno sadašnje stanje grčkih finansija u sredu u Atinu stići tehnički eksperti Trojke, od čijeg će nalaza zavisiti budući pregovori između Grčke i institucija koji će se voditi u Briselu.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com