Renci: Gasovodi istok-zapad prevaziđeni

Iz postojeće energetske situacije nastale suspendovanjem gasovoda Južni tok i daljim zaoštravanjem odnosa izmedju Rusije i Zapada, energetski zavisna Italija izlaz traži okrećući se Africi, piše Fajnenšl tajms.

Njen premijer Mateo Renci smatra da će gasovodi istok-zapad, koji su godinama zadovoljavali evropske energetske potrebe, na kraju biti prevaziđeni.

„U budućnosti energetsko pitanje će sve više biti u pravcu jug-sever. Tako da će prijateljstvo sa Afričkim državama niti jako važno“, kazao je Renci tokom svoje posete Africi.

Ova zapažanja nisu bila samo laskanja za njegove alžirske domaćine. Jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih napora premijera Rencija, još od dolaska na vlast u februaru, bio je skretanje ka Africi kako bi se proširio izvor energije daleko od ruskog uticaja.

Italija uvozi oko 90 odsto svog gasa, i u prvih 10 meseci ove godine 46 odsto domaće potrošnje obezbeđeno je iz Rusije, a iz severne Afrike, severne Evrope i Katra došao je ostatak italijanskih potreba. A kako odnosi između Rusije i Zapada postaju sve više neprijateljski taj miks se sve više čini neodrživim.

„U vremenu geopolitičkih nestabilnosti, diversifikacija energetskih izvora je postala jako važna tema“, rekao je jedan italijanski zvaničnik.

Kako bi ohrabrio skretanje ka Africi, Renci je blisko sarađivao sa najvećom italijanskom energetskom kompanijom Eni. Kako to obično biva, Eni (italijanska Vlada je vlasnik 30 odsto akcija) je partner ruskom Gaspromu u suspendovanom projektu Južni tok, i još uvek ima dobre odnose sa zvaničnom Moskvom.

Ipak, Eni je proteklih godina uložio dosta u Afriku, uključujući i potencijalno veliko nalazište gasa blizu obale Mozambika. A, šef Enija Klaudio Deskalci nedavno je sa Rencijem otišao na turneju po sub-saharskoj Africi, tokom koje su, između ostalih, posećeni Mozambik, Angola i Kongo.

Predsednik Mozambika Armando Guebuza sastao se u sredu u Rimu sa Rencijem, samo dan nakon što je italijanski premijer posetio Alžir.

„Oduvek smo dobre odnose sa severnom Afrikom, a oni su izvor diversifikacije. Ali, ako želite da obezbedite druge izvore diversifikacije, kao što je sub-saharska Afrika, u narednih 10 godina, potrebno ja da sada postavite temelje. A, ako Eni ulaže milijarde dolara u Mozambik, to može biti od velike pomoći“, rekao je Karlo Kalenda italijanski vice-premijer zadužen za ekonomski razvoj.

Zemlje članice Evropske unije već duže vreme govore o samnjenju zavisnosti od ruskog gasa, naročito posle prekida isporuka 2006. i 2009. godine, ali ruske isporuke gasa Evropi samo postaju sve veće. Analitičari smatraju da EU ne može značajno da smanji zavisnost od ruskog gasa u skorijoj budućnosti.

Italiju su bliske veze sa Gaspromom i Putinom i opiranje uvođenju sankcija Rusiji dovele u sukob sa Berlinom Vašingtonom.

U meri u kojoj to uspe, skretanje ka Africi može biti jedan od načina da se tenzije smire. „Italija ima realne interese u Africi i ona ih gradi. To je signalizacija da bi Italija mogla da preživi bez ruskog gasa“, rekao je jedan evropski diplomata.

Ali ovaj plan ima granice. Energetski analitičar Univerziteta u Padovi Mateo Verda upozorava da je dovođenje gasa iz sub-saharske Afrike u Evropu jako dalek i skup projekat.

„Dok je pažnja usmerena na sever Afrike zasnovana na energetskoj stabilnosti Italije, pažnja posvećena sub-saharskoj Africi je uglavnom podrška Eniju, jer većina te proizvodnje neće završiti na italijanskom tržištu“, rekao je Verda i dodao da će gas iz sub-saharske Afrike najverovatnije završiti u Aziji ili u samoj Africi.

A, oslanjanje na afrički gas nosi sa sobom svoje političke rizike, kao što je Italija otkrila sa Libijom. Za vreme Muamera Gadafija Libija je bila jedan od glavnhi italijanski izvor gasa. Ali, zbog građanskogi rata u Libiji i pad Gadafija gas je 2011. godine na sedam meseci prestao da stiže. Iako se dotok gasa iz Libije u poslednje vreme stabilizovao, nasilje koje se dešava u toj zemlji i dalje izaziva veliku zabrinutost.

Italijanski zvaničnici tvrde da će trgovina sa sub-saharskom Afrikom, takođe, pomoći da se obuzda priliv imigranata iz ovog regiona. „Ovo je dugoročna strategija koja će pomoći da se savladaju najdublji koreni ilegalne imigracije“, Luiđi Maras direktor italijanskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako bi smanjio dotok gasa iz Rusije, Renci, takođe, pokušava da poboljša odnose i sa centralno-azijskim zemljama Azerbejdžanom i Turkmenistanom. Ali, tokom boravka u Alžiru on je rekao novinarima da je mnogo veća želja da se istraže odnosi sever-jug.

„Očigledno je. Skretanje se dešava“, rekao je Kalenda.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com