Rusija nije pozvana na sastanak o Južnom toku

MInistar energetike Rusije Aleksandar Novak nije dobio zvanični poziv na sastanak ministara energetike država učesnica projekta Južni tok, javili su ruski mediji pozivajući se na izvore Interfaksa.

Taj sastanak je zakazan pre nego što je 1.decembra ruski predsednik Vladimir Putin objavio obustavljanje gradnje tog gasovoda, koji je trebalo da obezbedi alternativni pravac već postojećem preko nestabilne Ukrajine za isporuke ruskog gasa Evropi.

Kako je ranije rekao Maroš Šefčovič potpredsednik Evropske komisije nadležan za energetiku na tom će sastanku svakako biti reči i o novonastaloj situaciji oko Južnog toka. Na tom sastanku bi zainteresovane države trebalo da utvrde stav o novonastaloj situaciji.

Predsednik Ruskog udruženja gasne industrije Sergej Čižov izjavio je, medjutim, da je Južni tok gotova stvar i da bi ministri energetike na tom sastanku trebalo da se pozabave Turskom koja bi od Ukrajine trebalo da preuzme poslove tranzita ruskog gasa.

Rusija Evropi godišnje isporučuje oko 160 milijardi kubnih metara gasa, najviše Nemačkoj koja je alternativno snabdevanje obezbedila izgradnjom Severnog toka, gasovoda za koji je EU odbrila izuzeće od poštovanja odredbi Trećeg (evropskog) energetskog paketa, koji je navodni razlog propasti Južnog toka. Zahtevima tog Paketa maskirani su američki i evroski strah od širenja ruskog uticaja i ruski problemi sa finansiranjem.

Ugovor izmedju Rusije i Ukrajine o tranzitu ruskog gasa za Evropu ističe 2020.godine.

Posle otkazivanja Južnog toka u najvećoj su nevolji sa obezbedjivanjem energetske sigurnosti države južne i istočne Evrope.

Nije poznato da li će na ovom sastanku učestvovati ministar energetike Srbije Aleksandar Antić ni kakav bi stav zastupao. Kao što nije poznato ni da li je Srbija zvanično obaveštena o suspenziji projekta Južni tok.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com