SAD i EU: Oštrije sankcije Rusiji

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države odlučili su da pooštre sankcije Rusiji, dok zvanična Moskva saopštava da će uslediti odgovarajuća reakcija Rusije.

Proširene evropske sankcije Rusiji koje su usvojene prošle nedelje stupiće na snagu od sutra, saopšteno je iz Evropskog saveta.

Na udaru se našlo pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će odsad biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, stoji u saopštenju Saveta.

Sem toga, sankcije uhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Evropski savet, koga čine predstavnici 28 zemalja članica EU je odlučio i da proširi „crnu listu“ ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU doda sa nova 24 imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što su odlučile da odlože primenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, danas je odlučeno je da sankcije stupe na snagu od sutra, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, kada će biti poznat i spisak pravnih i fizičkih lica na koje se sankcije odnose.

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog „ilegalnih akcija“ Moskve u Ukrajini.
„Sprovodimo nove mere u svetlu prošlomesečnih ruskih akcija čiji je cilj dalje destabilizovanje Ukrajine, među kojima je prisustvo teško naoružanih ruskih vojnika na istoku Ukrajine“, rekao je Obama i dodao da će jačanje sankcija još više politički i ekonomski izolovati Kremlj.

Te mere su koordinirane sa EU, koja je prethodno takođe, odlučila da uvede novu rundu sankcija Rusiji, preneo je AFP.

Vašington, prema Obaminim rečima, pomno prati sprovođenje sporazuma Moskve i Kijeva o prekidu vatre, ali tek treba da vidi neoborive dokaze da je Rusija odustala od napora da destabilizuje Ukrajinu.

Američki predsednik je ponudio Moskvi izbor – da se povuče iz Ukrajine i da joj se ublaže sankcije ili da uđe u dublji konflikt sa Zapadom.
„Ukoliko Rusija u potpunosti ispuni svoje obaveze, sankcije mogu biti povučene“, rekao je Obama. „Ako, umesto toga, nastavi sa agresivnim akcijama i kršenjem međunarodnog prava, posledice će biti sve teže“.

Rojters je, u međuvremenu, javio, pozivajući se na dobro obavešten izvor, da SAD planiraju da uvedu sankcije Zberbanci, najvećoj ruskoj banci i da dodatno ograniče drugim bankama pristup američkom kapitalu. SAD su u julu izolovale na američkom tržištu kapitala i zaduženja pet ruskih banaka – VTB banku, Gasprombanku, Moskovsku banku, VEB i Rusku poljoprivrednu banku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je Evropska unija, nakon što je usvojila nove sankcije Moskvi, izgleda donela odluku da bude protiv mirovnog rešenja za krizu u Ukrajini.

Određujući nove sankcije Moskvi, navodi MSP Rusije, Evropska unija je u stvari napravila svoj izbor a to je da bude protiv mirnog rešenja unutrašnje ukrajinske krize, navodi ministarstvo i dodaje da je Moskva očekivala podršku za mirno rešenje krize od svih odgovornih snaga u Evropi.
„Danas, Brisel i šefovi država EU treba da daju jasan odgovor građanima EU zašto su oni predmet rizika od konfrotacije, ekonomske stagnacije i gubitka posla“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da nove anti-ruske sankcije, koje je objavio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, neće ostati bez odgovarajuće reakcije Moskve.

 

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com