Vučić: Stručnjaci Kineske razvojne banke dolaze u Beograd

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u naredne dve nedelje u Beograd doputovati radna grupa Nacionalne banke za razvoj Kine, ali i da bi pruga Beograd-Budimpešta mogla da bude gotova za tri i po godine.

Vučić je, gostujući na televiziji B92, rekao da je osim sastanka sa premijerom Kine Lijem Kećijangom, razgovarao i sa predstavnicima Kineske razvojne banke s kojima je dogovoreno da u naredne dve nedelje dođu u Beograd.

„U razgovoru sa Kineskom razvojnom bankom došli smo do toga da njihovi stručnjaci dođu u Srbiju i naprave ono što je „Er Srbija“ uspela da napravi – da poveže luku na Dunavu, da bismo mogli da izvozimo i za zapadnu Evropu, da napravimo neku ekonomsku slobodnu zonu“, rekao je Vučić.

On je dodao da je potrebno da se uradi kompletna infrastruktura kako bi roba mogla da se odvozi u Konstancu, ali i na zapad Evrope, kao i da se to poveže sa prugom i drumskim saobraćajem.
„Njihovi stručnjaci doći će u Beograd u naredne dve nedelje. Očekujem da u decembru potpišu i sporazum sa Narodnom bankom Srbije“, rekao je Vučić.

Kada je reč o pruzi Beograd-Budimpešta, Vučić je rekao da je o tome razgovarao sa kineskim premijerom Lijem Kećiangom, kojem je poručio da Srbija ne može da čeka deset godina na taj projekat.
„Rekao sam samo da imamo ograničenje oko modela finansiranja, na šta nas je on uputio na Kinesku razvojnu banku. Rekao sam i da ne možemo deset godina to da čekamo i ako bi moglo da bude završeno za tri-tri i po godine, on je rekao da je to moguće“, preneo je Vučić.

Premijer Srbije dodao je i da postoji interesovanje među kineskim kompanijama za kupovinu firmi u restrukturiranju u Srbiji, ali i da su im ponuđene i one koje se nalaze na spisku od 502 kompanije u procesu privatizacije.
„Mi smo ponudili pet naših građevinskih kompanija, koje su uglavnom u restrukturiranju, ali i društvenih kompanija koje se nalaze na spisku ove 502 kompanije, koje su u procesu privatizacije. Nadam se da će, pošto nemamo do sada veliki broj zainteresovanih, osim za one najbolje, nam u tom poslu pomoći“, rekao je Vučić.

On je dodao i da, ukoliko Kina proglasi Srbiju za zemlju bez rizika za ulaganje, da će kineski investitori „svakako pohrliti“.
„Uveren sam da će rezultat njihovog ulaganja u našu zemlju biti mnogo veći i bolji nego što je to slučaj danas“, zaključio je Vučić.

 

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com