Atanacković: Povećanje minimalne cene rada nerealno

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ocenio je u četvrtak da bi bilo nerealno i nemoguće povećanje minimalne cene rada sa 115 na 137,9 dinara po satu, koje traže predstavnici reprezentativnih sindikata.

„Poslodavci uvažavaju potrebe da minimalna zarada, a time i sve ostale zarade budu veće, medjutim to je nemoguće u ovom momentu, jer je privreda i ovako preterano opterećena, tako da dalje povećanje ne bi bilo normalno i moguće“, rekao je Atanacković za agenciju Beta.

Dodao je da je povećanje zarada nemoguće i zbog toga što se ove godine očekuje pad bruto-domaćeg proizvoda (BDP), kao i zato što situacija u privredi nije ni najmanje poboljšana.

Po rečima Atanackovića, zahtevi Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) i makroekonomskih stručnjaka ukazuju da Srbija, zbog velikih gubitaka i deficita u budžetu, treba da razmišlja o smanjivanju plata i penzija, a ne o njihovom povećavanju.

Predstavnici reprezentativnih sindikata u Srbiji – Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ zatražili su u četvrtak da se minimalna cena rada poveća sa sadšnjih 115 na 137,9 dinara po satu.

Sindikati su ukazali da se do tog iznosa minimalne satnice dolazi na osnovu parametara koji su propisani novim Zakonom o radu. „Treba uvažiti te razloge, mi zaista teško živimo, mada bi se tom povećanju i mnogi poslodavci obradovali, jer bi to značilo i povećanje prometa, ali jednostavno novca nema“, ocenio je Atanacković.

Minimalna cena rada, prema članu 112. Zakona o radu, odredjuje se na osnovu potrošačke korpe, inflacije, prosečne zarade, kretanja stope zaposlenosti, produktivnosti i BDP.

Cena rada u Srbiji poslednji put je menjana pre dve i pogodine i minimalna mesečna zarada trenutno iznosi 20.010 dinara.

 

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com