Srbija: Mere iz vremena NDH

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj „najoštrije protestuje zbog mera zabrane ulaska u Hrvatsku“.

Srbija

Srbija oštro protestuje zbog mera koje nadležni organi primenjuju prema nosiocima putnih isprava Srbije i vozilima srpskih oznaka na graničnim prelazima, prenosi Tanjug.

„Ovakve i slične mere policijskih organa Hrvatske, a posebno fizičko odvajanje nosilaca putnih isprava Srbije od drugih putnika, nisu zabeležene u civilizovanom svetu“, navodi se u noti.

Kako je ocenilo ministarstvo, po svom diskriminatorskom karakteru mere se mogu porediti samo sa „merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske“.

U saopšenju se ističe da „Hrvatska preduzimanjem ovih mera grubo krši temeljne principe Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija čiji je član“.

Vlada Srbije zahteva da se sa ovakvom praksom nadležnih organa Hrvatske odmah prekine, navodi se u protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com