Šta je Cipras sinoć rekao Grcima?

Grčki premijer Aleksis Cipras sinoć je u televizijskom obraćanju naciji najavio referendum na kome će se Grci izjasniti da li prihvataju plan reformi Trojke (MMF, EU i ECB).

Sa portala slobodnofilozofski.com prenosimo celi Ciprasov govor:

„Drugovi Grci,

Grčka vlada proteklih šest meseci vodi bitku u uslovima neviđenog ekonomskog pritiska kako bi sprovela mandat koji ste joj dali 25. januara.

Mandat na osnovu kojeg smo pregovarali s našim partnerima, trebao je označiti kraj mera štednje i omogućiti povratak prosperiteta i socijalne pravde u našu zemlju.

Reč je o mandatu koji podrazumeva postizanje održivog sporazuma koji bi jednako poštovo demokratiju i zajedničke evropske propise, te vodio prema konačnom izlasku iz krize.

Tokom ovog razdoblja pregovora, od nas je zatraženo da sprovedemo sporazume koje su memorandumima zaključile prethodne vlade, iako ih je narod Grčke kategorički odbacio na nedavnim izborima.

Međutim, ni na trenutak nismo pomislili na predaju, na to da izdamo vaše poverenje.

Nažalost, naši su partneri tokom prekjučerašnjeg sastanka Eurogrupe, nakon pet meseci teških pregovora, uputili ultimatum grčkoj demokratiji i narodu Grčke.

Ultimatum koji je protivan temeljnim načelima i vrednostima Evrope, vrednostima našeg zajedničkog evropskog projekta.

Zatražili su od grčke vlade da prihvati predlog kojim se narodu Grčke nameće novi neodrživ teret, i potkopava oporavak grčke ekonomije i društva, predlog koji ne samo da obnavlja stanje neizvesnosti, već i pojačava društvene nejednakosti.

Predlog institucija uključuje: mere koje vode daljnjoj deregulaciji tržišta rada, smanjenju penyija, daljnjem smanjenju plata u javnom sektoru i povećanju PDV-a na hranu, ugostiteljstvo i turizam, dok istovremeno ukidaju porezne olakšice stanovnicima grčkih ostrva.

Ovi predlozi direktno krše socijalna i temeljna evropska prava: pokazuju da ciljevi pojedinih partnera i institucija – kada su rad, jednakost i dostojanstvo u pitanju – ne podrazumevaju održiv dogovor od kojeg koristi imaju sve uključene strane, već ponižavanje celog naroda Grčke.

Ovi predlozi pre svega ističu istrajnost MMF-a na surovim i kaznenim merama štednje, te više nego ikada pre čine pravovremenom potrebu da vodeće evropske sile iskoriste priliku i preduzmu inicijative koje će konačno i definitivno privesti kraju krizu grčkog državnog duga – krizu koja utiče na druge evropske zemlje i preti samoj budućnosti evropske integracije.

Drugovi Grci,

Upravo sada na našim ramenima leži istorijska odgovornost prema borbama i žrtvama naroda Grčke za konsolidaciju demokratije i nacionalni suverenitet. Naša odgovornost za budućnost naše zemlje.

I to je odgovornost koja od nas zahteva da na ultimatum odgovorimo na temelju suverene volje naroda Grčke.

Nešto ranije sam na sednici vlade predložio organizaciju referenduma kako bi narod Grčke bio u prilici da odluči na suvereni način.

Predlog je jednoglasno prihvaćen.

Sutra će po hitnom postupku biti sazvana sednica parlamenta kako bi se ratifikovao predlog vlade o održavanju referenduma sledeće nedjelje, 5. jula, na kome će se odlučiti prihvata li se ili odbija predlog institucija.

O svojoj sam odluci već obavestio predsednika Francuske i nemačku kancelarku, kao i predsednika ECB-a, a sutra ću u svom pismu i službeno zatražiti evropske čelnike i institucije da produže trenutni program još nekoliko dana, ne bi li narod Grčke mogao doneti svoju odluku slobodno od svakog pritiska i ucena, kako je i propisano Ustavom naše zemlje te demokratskom tradicijom Evrope.

Drugovi Grci,

Pozivam vas da na ucenu ultimatumom, kojim se od nas traži da prihvatimo teške i ponižavajuće mere štednje bez kraja i bez ikakvih izgleda za društvenim i ekonomskim oporavkom, odgovorite na suveren i ponosan način, kao što to nalaže istorija naroda Grčke.

Na autoritarnost i teške mere štednje odgovorićemo demokratijom, mirno i odlučno.

Grčka – kolevka demokratije – poslaće jasan demokratski odgovor Evropi i svetu.

Lično se obavezujem poštovati ishod vašeg demokratskog izbora, kakav god on bio.

I apsolutno sam uveren da će vaš izbor poštovati istorija naše zemlje i poslati svetu poruku dostojanstva.

U ovim kritičnim trenucima, svi se moramo prisetiti da je Evropa zajednički dom mnogih naroda. Da u Evropi ne postoje vlasnici i gosti.

Grčka jest i ostaće integralni dro Evrope, a Evropa je integralni deo Grčke. Ali, Evropa će bez demokratije biti Evropa bez identiteta i bez kompasa.

Pozivam vas da pokažete nacionalno jedinstvo i mirnoću kako biste doneli ispravnu odluku.

Za nas, za buduće generacije, za istoriju Grka.

Za suverenitet i dostojanstvo naših ljudi.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com