Svetska banka: U Srbiji i ove godine pad BDP-a

Prema prognozama Svetske banke BDP Srbije smanjiće se ove godine za 0,5 odsto, a prošle godine je zabeležio pad od 2 odsto.

Srbija će, prema proceni Svetske banke, biti jedina zemlja u regionu u kojoj će se smanjiti BDP. Albanija će zabeležiti rast od 3 odsto, Bosna od 1,5%, Bugarska 1,1%, Mađarska 2%, Makedonija 3,5%, Crna Gora 3,4%, Rumunija 2,9%, Turska 3,5% i Hrvatska će posle šest godina recesije zabeležiti rast od 0,5%.

Srbije će 2016. zabeležiti rast od 1,5%, a 2017. od 2%.

Prema izveštaju Svetske banke, rast u Evropi i centralnoj Aziji 2014. godine bio je manji od očekivanog i iznosio je 2,4%, najviše zbog usporavanja rasta ruske privrede. Dok je rast turske privrede, uprokos usporavanju, veći od očekivanog i iznosi 3,1%.

Svetska banka očekuje da će privredni rast u Evropi i centralnoj Aziji sledeće godine iznositi 3%, a 2016. i 2017. će se ubrzati na 3,8%.

„Tenzije između Rusije i Ukrajine i povezane ekonomske sankcije, mogućnost stagnacije u evro-zoni i pad cena roba ostaju ključni rizici za ekonomiju u Evropi i centralnoj Aziji. Dugoročni rast zadržavaju strukturne prepreke, slabo poslovno okruženje i krhki bankarski sistem“, zaključuje se u izveštaju Svetske banke.

Prošle godine je svetska privreda porasla za 2,4%, a za ovu se prognozira rast od 3%.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com