Kerčenski most će graditi Arkadij Rotenberg

Firma Arkadija Rotenberga „Strojgasmontaž“ gradiće Kerčenski most, koji bi trebalo da poveže Rusiju i Krim, saznaje ruski list Vedomosti i dodaje da je ta firma najveći izvodjač radova na projektima Gasproma te da je, izmedju ostalog, gradila kompresorku stanicu „Ruskaja“ na početku propalog gasovoda Južni tok.

Rotenberg se smatra ruskim biznismenom vrlo bliskim Vladimiru Putinu i poslednji put je pažnju svetske javnosti zaslužio kad su mu italijanske vlasti zaplenile imovinu u sklopu sankcija koji je nizu ruskih ličnosti uveo Zapad zbog veze sa pripajanjem Krima Rusiji.

Most dug 19 kilometara, sa dve automobilske trake u oba pravca i dve železničke pruge ispao je krupan zalogaj za mnoge ruske firme.

Od kandidature za njegovu gradnju odustale su već dve vrlo poznate firme:“Strojtransgas“ Genadija Timčenka, bliskog prjatelja Vladimira Putina i firma „Mostotrest“ u kojoj udeo ima sin Arkadija Rotenberga Igor. Timčenko, koji se iz inostranstva vratio u Rusiju po uvodjenju zapadnih sankcija toj zemlji, odustao je iz straha da projekat ne bi mogao da izvede po ugovorenoj ceni (procena 228,3 milijarde rubalja , jedan evro 77 rubalja) i u ugovorenom roku.

Mostotrest je strepeo od zapadnih sankcija.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com