Rebalans budžeta večeras na RTS-u

Premijer Aleksandar Vučić predstaviće večeras na Radio-televiziji Srbije nove mere štednje koje je pripremila Vlada Srbije, rečeno je Ekonomskim Vestima u Ministarstvu finansija.

Vučić će na RTS-u gostovati u emisiji „Oko“, sa početkom od 21:10.

Ministar finansija Dušan Vujović u utorak je za četvrtak najavio predstavljanje rebalansa budžeta, ali kako stvari stoje on neće prezentovati taj dokument, već će to uraditi premijer Vučić, koji bi večeras trebalo da predstavi i set reformskih mera, od kojih je za građane najbitnije za koliko će biti smanjene plate u javnom sektoru i penzije.

Ministarstvo finansija i Fiskalni savet ostali su do kraja nesaglasni oko toga koliko bi trebalo smanjiti plate koje se finansiraju iz budžeta i penzije da bi se postigle potrebne uštede. Vujović je ostao pri svojoj tvrdnji da smanjenje plata neće biti veće od 10 posto, dok je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ostao pri svojoj tvrdnji da će plate kasnije morati da budu smanjene još više ako sada ne budu smanjene bar za 15 posto.

Zakonom o budžetu za 2014. godinu predviđeno je da budžetski deficit Republike Srbije na kraju godine iznosi 182,5 milijardi dinara, ali je već na kraju jula bilo očigledno da ćeta brojka biti premašena. Naime, do polovine godine budžet je upisao minus u iznosu od 102,6 milijardi dinara, a najveći „krivci“ za to, objavilo je Ministarstvo finansija, su plate i penzije koje se isplaćuju iz državne kase. Ti izdaci su u rashodovnoj strani učestvovali sa čak 53,8 odsto.

Podsetimo, Dušan Vujović je krajem jula, prilikom preuzimanja dužnosti ministra finansija od Lazara Krstića, najavio da će rebalans budžeta biti „na papiru do 11. avgusta“, a da će ga poslanici Skupštine Srbije usvojiti „najkasnije do 15. septembra“. Danas je 18. septembar, a građani Srbije niti su videli rebalans budžeta, a kamoli ga poslanici usvojili.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com