Terati ljude da rade pre 10 ujutru je mučenje!

Doktor Pol Keli, profesor na Oksfordu, tvrdi da je teranje zaposlenih da rade pre 10 sati ujutru mučenje. On tvrdi da početak radnog vremena pre 10 sati ujutru vodi brzom iscrpljivanju, razboljevanju i velikoj količini stresa.

Pol Keli

„Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebalo da počnuu da rade u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo ka izmorenom društvu, a time štetimo telu. Nikada nećemo moći promeniti 24-satni bioritam koji imamo. Naša tela će se uvek prilagođavati suncu“, ističe Keli.

Keli, prenosi portal Jutarnjeg lista, smatra da je vreme za „veliku društvenu promenu koja će radno vreme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi“.

Kada je školska nastava u pitanju, oksfordski profesor smatra da ona ne bi smela da počinje pre 8:30 za decu do 10 godina, odnosno 10 sati za 16-godišnjake. Za studente bi najbolje bilo da predavanja počinju oko 11 sati.

Promena vremena početka školske nastave bi ocene podigla za 10 odsto, tvrdi Keli i dodaje kako je ovo sam isprobao dok je bio direktor u jednoj srednjoj školi (ocene su poboljšane za 19 odsto).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com