Švedska uvela šestosatno radno vreme

Šveđani su shvatili da su im radnici produktivniji ukoliko im je radno vreme kraće, pa su ga skratili za dva sata, piše londonski Gardijan. Zapošljavaju i nove ljude kako posao ne bi patio, a plate nisu smanjili.

Švedska

Eksperiment sa skraćenim radnim vremenom sproveli su u staračkom domu, hteli su da vide da li će zbog dva sata rada manje medicinskom osoblju porasti kvalitet rada i efikasnost. Dva sata je napravilo drastičnu razliku. Na kraće radno vreme prebacili su ih u februaru, a plate su im ostale iste.

„Pre sam stalno bila iscrpljena, došla bi kući i legla na kauč. A, sada imam puno više energije za rad i porodični život“, rekla je Lize-Lote Paterson, jedna od 82 medicinske sestre u staračkom domu u Geteborgu.

Ovaj test je ohrabrio i druge poslodavce da urade isto, pa je tako Odsek ortopedske hirurgije Univerzitetske bolnice u Geteborgu skratio radno vreme za dva sata, a isto su učinila i dva odseka jedne bolnice na severu Švedske.

Ovaj trend u toj razvijenoj i za život poželjnoj zemlji nije ograničen samo na javni sektor, već su i privatnici postali svesni da kreće radno vreme povećava produktivnost radnika.

Zbog skraćivanja radnog vremena gore spomenuti starački dom morao je da zaposli još 41 osobu, ali to im ne predstavlja problem.

„Sada je puno bolje, a standard nege je veći. Od 1990. godine imali smo više posla i manjak ljudi, to više nije slučaj. Ranije je među zaposlenima bilo dosta bolesti i depresije, a ovaj posao zahteva konstantnu budućnost i kreativnost. Ne smemo dozvoliti da stariji ljudi u domu žive pod stresom, jer se onda taj stres prenosi na sve nas“, rekla je Lize-Lote Peterson.

Tojota servisni centar u Geteborgu radno vreme je skratio na 6 sati još pre 13 godina, a plate nisu smanjivali. Zbog te odluke nikad nisu zažalili. Klijenti su ranije bili nezadovoljni, jer su radnici pod stresom često grešili. Za njih radi 36 mehaničara, a profit im je zbog promene radnog vremena zaposlenih porastao čak za 25 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com