Terium: Ne može i bez uglja i bez nuklearki

Direktor nemačke elektroenergetske kompanije RWE AG Peter Terium rekao je danas da Nemčka ne može da priušti da se istovremeno odrekne i uglja i nuklearne energije, preneli su nemački mediji.

„Nemačka je odlučila da se povuče iz nuklearne energije. A, visoko industrijalizovano društvo kao što je Nemačka ne može sebi da priušti da se, pored toga, odrekne i uglja. Mi imamo dosta teške industrije, koja je energetski zavisna i kojoj je cena električne energije izuzetno važna“, rekao je Terium.

Prošle nedelje Nemačka je saopštila elektroenergetskim kompanijama da bi trebali da smanje emisiju ugljen-dioksida za još 22 miliona tona.

To će biti dodatno opterećenje za RWE AD, rekao je Terium i dodao da već sada RWE AG planira da zatvori nekoliko elektrana zato što nisu isplative.

Upitan da li Nemačka može da zadovolji svoje energetske potrebe iz obnovljivih izvora Terium je rekao: „To je cilj, ali je teško reći koliko će za to trebati vremen i koliko će koštati. Tu Nemčka ima teško pitanje. Sa jedne strane treba imati što je više energije iz obnovljivih izvora, a sa druge strane ne želimo da uništimo industriju. Treba naći adekvatan kompromis između ta dva cilja“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com