Tuzlanski radnici odbili ponudu Vlade

Radnici četiri propale tuzlanske fabrike odbili su ponudu odlazećeg prdsednika Vlade Tuzlanskog kantonaBahrije Umhićanina, preneli su bosanskohecegovački mediji.

Umhićanin je ponudio radnicima 110 evra i paket sa namirnicama u vrednosti od 90 evra.

„Nećemo pristati na to što nam nude. Oni time nisu ispunili naše zahtjeve koje smo ranije tražili od njih. Mi želimo pokretanje proizvodnje i da radimo i pošteno zarađujemo kako bi mogli da hranimo porodice. Želimo da nam ispune zahtjeve, a ne da nam daju jednokratnu pomoć i sadaku“, rekao je predsednik sindikata Fabrike obuće Aida Hasan Užičanin.

On je dodao da će radnici još danas čekati predstavnike Vlade Tuzlanskog kantona, a sutra će se uputiti ka granici.

„Danas ćemo čekati predstavnike vlasti kako bi im prenijeli šta su naši zahtjevi, mada smo im to ranije već prenijeli. Kazat ćemo im da ne prihvatamo njihov prijedlog i da želimo da radimo. Danas ćemo se odmoriti, jer mnogi radnici su umorni od puta, pa bi sutra mogli nastaviti put prema granici“, kazao je Užičanin.

Grupa od oko 200 tuzlanskih radnika krenula je u sredu peške ka graničnom prelazu Orašje nezadovoljni stanjem u svojim fabrikama da, kako kažu, potraže bolju budućnost u nekoj od EU zemalja.

Oni zahtevaju da im se isplati jednokratna pomoć od 200 evra, poveže radni staž i da se u fabrikama pokrene proizvodnja.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com