Uspešan završetak četvrte i pete revizije aranžmana sa MMF

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) juče doneo odluku o uspešnom završetku četvrte i pete revizije aktuelnog stend-baj aranžmana Republike Srbije.

U saopštenju se navodi da se ovaj aranžman i dalje tretira kao aranžman iz predostrožnosti, odnosno bez namere Republike Srbije da se odobrena sredstva koriste.

MMF je ocenio da su rezultati koje postiže srpska ekonomija prevazišli očekivanja, pre svega usled jačanja javnih finansija, unapređenja strukturnih mera i povećanja poverenja investitora.

Određeni rizici postoje, i to u pogledu rasta javnog duga i izazova u domenu strukturne politike, kao i neizvesnosti koja dolazi sa tržišta iz okruženja.

Zbog toga je potpuna posvećenost sprovođenju dogovorenog ekonomskog programa ključna za stabilan i održiv ekonomski rast.

Fiskalni rezultati u 2016. godini značajno su bolji od programom planiranih, kao rezultat ostvarenog povećanja poreskih prihoda i striktne kontrole rashodne strane budžeta.

Dalji napredak u procesu optimizacije javnog sektora treba sprovoditi uz prethodnu detaljnu funkcionalnu analizu, a preporučuje se donošenje mera za efikasnije projektno finansiranje.

MMF pozdravlja oprezno prilagođavanje monetarne politike koju sprovodi Narodna banka Srbije, imajući u vidu rezultate fiskalne konsolidacije i nisku inflaciju, a režim ciljanja inflacije i fleksibilnost u pogledu deviznog kursa domaće valute smatra adekvatnim.

Pozitivni trendovi u finansijskom sektoru treba da se nastave, kroz sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita i rešavanje pitanja banaka sa većinskim državnim vlasništvom.

Dalje sprovođenje strukturnih reformi ključno je za smanjenje fiskalnih rizika i budući ekonomski napredak, a za ostvarenje programskih ciljeva potrebno je dosledno sprovođenje planova za rešavanje pitanja velikih državnih preduzeća, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com