Vučić: Sa EBRD dogovoreni mehanizmi za ubrzavanje projekata vrednih 600 miliona evra

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su na današnjem sastanku sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dogovoreni mehanizmi kako da se ubrzaju projekti čija je vrednost 600 miliona evra.

vučić

Vučić je na konferenciji za novinare, po završetku razgovora sa predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem i delegacijom ove banke, ocenio da je saradnja sa tom finansijskom institucijom veoma važna jer doprinosi privlačenju novih investicija i rastu srpske privrede.

Uskoro se pokreće efektivan novac od 200 miliona evra za Elektroprivredu Srbije (EPS), a očekujemo i da još bude efektivan novac od 200 miliona evra za „Železnice Srbije“ i vozna sredstva, pri čemu imamo još neke od projekata koje treba da realizujemo, rekao je premijer.

On je poručio da je Vlada Srbije zadovoljna saradnjom sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, istakavši da smo jedna od zemalja koja ima najbližu i najbolju saradnju sa tom finansijskom institucijom.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku su razmenjena mišljenja o važnim projektima koji su pokrenuti, kao i o privatnom sektoru, podršci malim i srednjim preduzećima, preduzetničkom duhu i privatizaciji.

Takođe, bilo je reči i o EPS-u i zajmu za restruktuiranje duga „Srbijagasa“, objasnio je Vučić, dodavši da je to za Srbiju povoljan novac i da je nemoguće dobiti povoljnija sredstva.

Premijer je ukazao na to da javni dug ove godine neće preći 73 odsto od BDP-a, iako je bilo predviđeno da to bude 79 odsto.

On je saopštio da je, na današnji dan, u budžetu Srbije suficit u visini od 31,8 milijardi dinara, što je za 115 milijardi dinara bolji rezultat od onog koji je predviđen sa MMF-om i usvojen u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, jul i avgust su, po pitanju rasta BDP-a, bolji od maja i juna, a do kraja godine je moguće da će privredni rast dostići i tri odsto.

On je predočio da je Srbija već uradila izuzetan posao kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji, ali i da je važno da nastavi da beleži napredak i da predvodi zemlje po pitanju poslovne klime.

Predsednik EBRD-a je podsetio na to da je Srbija sada na 59. mestu od više od 100 zemalja koje su na Duing biznis listi Svetske banke, što je, kako je ocenio, veliki napredak.

Sada je vreme da se nastavi sa reformskim procesom, restrukturiranjem i boljim upravljanjem u državnim preduzećima i privatizacijama, pri čemu smo zainteresovani da pomognemo kada je u pitanju „Komercijalna banka“ i Aerodrom „Nikola Tesla“, poručio je Čakrabarti.

On je istovremeno pozitivno ocenio to što se nastavlja sa napretkom u pregovorima sa MMF-om, i ujedno pohvalio ministra finansija Dušana Vujovića za dosadašnji rad.

Prema njegovim rečima, važno je da se radi na predprivatizacionim procesima, ali i na reformama pravosudnog sistema, kao i na poboljšanju infrastrukturnih veza.

Srbija i EBRD su na važnom raskršću u odnosu na vreme kada sam počeo svoj prvi mandat, pri čemu smo uspeli da povećamo ulaganja na oko 500 miliona evra godišnje, a ove godine će možda to biti malo manje, jer smo čekali da se formira Vlada Srbije, rekao je predsednik EBRD-a.

On je predočio da je u poslednjih nekoliko meseci EBRD odobrio 200 miliona evra zajma EPS-u za sveobuhvatnu reformu, kao i da je postignut dogovor o finansiranju ženskog preduzetništva.

Takođe, Čakrabarti je ukazao na to da se ne radi samo o kreditima, već i o programima podrške malim i srednjim preduzećima u cilju razvoja preduzetništva, kao i o savetodavnoj ulozi, kojom se pokriva više od 100 malih i srednjih preduzeća.

Predsednik EBRD-a je podvukao i da su projekti sa opštinama veoma važan deo programa ove banke, ocenivši da se malo zna o tome da je Beograd najveći opštinski projekat u odnosu na sve zemlje sa kojima EBRD sarađuje.

Videćete kako sve više sarađujemo sa vama, a kako budu odmicali pregovori sa EU, pomoći ćemo vam da rukovodite sredstvima Unije. Pozitivna i svetla budućnost je pred vama, a EBRD će pokušati da uradi mnogo više nego što je do sada učinio, zaključio je Čakrabarti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com