Zajednička evropska strategija za kupovinu gasa snižava cenu?

Zemlje članice Evropske unije nisu prihvatile predlog Poljske, te se nisu obavezale da svoje ugovore o kupovini gasa podnose na saglasnost Evropskoj komisiji niti je ta Komisija dobila ovlašćenje da takve ugovore blokira, a u cilju obezbedjenja diversifikacie nabavki i veće energsteke nezavisnosti. Da je zahtev Poljske bio prihvaćen, na udaru bi pre svega bila ruska firma Gasprom, jer od ruskog gasa u potpunosti zavisi 6 od 28 država članica EU.

Pri potpisivanju ugovora o kupovini gasa, države članice EU moraju poštovati jedinio njena jedinstvena pravila, ali je njihovo suvereno pravo da pri potpisivanju ugovora o kupovin gasa vode računa o svojim ekonomskim interesima ostalo netaknuto.

U izjavi za ruski list Gazeta, Sergej Agibalov iz Instituta energetike i finansija procenjuje da EK neće odustati od pokušaja da u nabavkama gasa sebi pribavi više nadležnosti pre svega uspostavljanjem jedinstvene strategije za pregovore o ceni gasa.

Sada, rekao je Agibalov, razlika u ceni Gaspromovog gasa za pojedine evropske klijente ide i do 30 odsto pri čemu velike zapadne države dobijaju velike popuste na cenu. Ukoliko bi pregovaranje bilo bazirano na jedinstvenoj strategiji, Gasprom bi morao da računa na snižavanje cene iznad onoga koje je vezano za pad cena nafte. Ali, zasad, smatra Agibalov to je za Gasprom manje rizično rešenje od nadležnosti EK da blokira pojedinačne ugovore država, kako je zahtevala Poljska, ali nije prihvaćeno.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com