Zaustavite Etihad!

Moćne evropske kompanije Lufthanza i Svis, aerodromi Frankfurt, Minhen i Cirih – ugroženi su i, s obzirom na njihov značaj za nacionalnu privredu, njihove matične države bi trebalo da im pomognu, smatra Andreas Vitmer, stručnjak za vazdušni saobraćaj sa švajcarskog Univerziteta St.Gallen. Dajući njima podsticaje, a njihovoj zalivskoj konkurenciji – kompanijama Etihad, Emirejts, Katar ervejz – postavljajući ograničenje u pravima na letenje, ne usteže se da predloži Vitmer.

Baš ističući značaj švajcarske kompanije za švajcarsku privredu, Vitmer ne misli da će švajcarska država dozvoliti da Svis za deset godina podlegne nadirućoj zalivskoj konkurenciji, kako to vide katastrofičari.

Sa njim se svakako nisu konsultovali, ali isto misle i premijeri nemačkih pokrajina Hesen i Bavarska, čije privrede mnogo dobra imaju zahvaliti vazdušnim čvorištima kao što su Frankfurt i Minhen. Zato su se Folker Bufir i Hors Zehofer obratili nemačkom ministru za saobraćaj Aleksanderu Dobrintu s zahtevom da vazduhoplovne vlasti Nemačke provere da li je berlinska aviokompanije Er Berlin još u većinskom vlasništvu EU-vlasnika i da li oni u njoj imaju „suštinsku kontrolu“ ili su i vlasništvo i kontrola prešli u ruke Etihada iz Abu Dabija. Kompanije koju subvencioniše država, to se naročito podvlači. U tom slučaju prava leta Er Berlina koja, po osnovu vlasništva od 29,2 odsto, koristi Etihad, Er Berlinu bi trebalo da budu oduzeta. Jer, nemačka aviokompanija pod velikim je pritiskom Etihad konkurencije, a Etihad ne samo da sve veći broj putnika na dalekim destinacijama preuzima Lufthanzi nego taj posao preusmerava sa frankfurtskog i minhenskog na druge aerodrome.

Savezna vazduhoplovna služba Nemačke (LBA) proverila je proletos ugovorenu finansijsku injekciju državne kompanije Etihad finansijski uzdrmanom Er Berlinu od 300 miliona evra i zaključila neki dan da „nisu pronadjene činjenice koje znače kršenje propisa“, objavio je Handelsblat. Ali od Er Berlina je zahtevano da u brodu direktora obezbedi većinu EU državljanima i LBA dostavlja originalne zapisnike sa sednica tog borda. Etihad i Er Berlin su napravili veštu konstrukciju po kojoj je pomoć Etihada, dve trećine je već isplaćeno a jedna trećina stiže u novembru, pokrivena konvertibilnim obveznicama Er Berlina na neograničen rok. Tek kad bi te obveznice bile konvertovane u akcije Er Berlina, ta kompanija, u kojoj Etihad ima 29,2 a turski investitor Esas Holding 12 odsto vlasništva, prestala bi da bude nezavisna evropska kompanija i izgubila bi prava na letove koje sada ima.

Sa ovim se zaključcima nikako ne slažu u Lufthanzi, ali vlast je vlast.

Kupovinom 33,3 odsto švajcarske aviokompanije Darvin, Etihad je izazvao paniku i u toj državi. Svis je pod velikim pritiskom zalivske kompanije koja u svojoj državi uživa poreske olakšice, prednosti jevtine radne snage i pristup jevtinom gorivu, tvrdi uznemirena konkrencija. Šef Etihada Džejms Hogan nije krio prednosti Etihadovim vazdušnih veza iz Ciriha ka Aziji , Australiji i Africi. Dok konkurencija od Ciriha do tih dalekih destinacija ima dva presedanja, Etihad ima samo jedno – u Abu Dabiju. Plus prednosti nižih cena.

Sem žalopojki i opomena upućenih švajcarskoj državi, Svis se u opiraju pritisku Etihada odlučio za udruživanje na nekim letovima sa isto tako ugroženim drugim evropskim kompanijama, recimo Austrija erlajnzom.

U medjuvremenu, Etihad je poziciju ogromne vazdušne i ekonomske pretnje ojačao preuzimajući pola italijanske aviokompaije Alitalija nastavljajući tako svoju veliku šoping turu po Evropi, a sve u sklopu strategije ekonomskog jačanja svoga sedišta Abu Dabija.

Sem udela od 49 odsto u našoj Er Serbia, Etihad odranije ima 5 odsto u niskobužertnoj irskoj kompanili Er lingus.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com