Hodorkovski: Igor Sečin stoji iza hapšenja Jevtušenkova

Mihail Hodorkovski, bivši vlasnik kompanije Jukos na čijim ruševinama je nastala druga po veličini ruska naftno-gasna kompanija Rosnjeft, optužio je šefa Rosnjefti Igora Sečina da stoji iza hapšenja ruskog oligarha Vladimira Jevtušenkova, čije se bogatstvo procenjuje na 6,3 milijarde dolara. Jevrušenkovom su ruski istražni organi odredili kućni pritvor optužujući ga da je legalizovao protivpravno stečenu imovinu. Navodno je Rosnjeft namerila da kupi naftnu kompaniju u Bašnjeft u vlasništvu Jevtušenkova , ali pod uslovima koje Jevtušenkov nije prihvatio.

„ Ja prirodno ne raspolažen nikakvom insajderskom informacijom, ali sam lično potpuno uveren , da je iza svega toga onaj isti Igor Ivanovič, koji za poslednjih 11 godina nije postao ni malo pametniji , a postao je još halapljiviji. Od te svoje halapljivosti on prosto ne može da se zaustavi“, rekao je Hodorkovski za ruski list Vedomosti i dodao „On ima očigledan problem –naftnom kompanijom se mora upravljati, i to upravljati profesionalno. Ali, po mom mišljenju, on nije sposoban profesionalno da upravlja. I, očito, on je ugrožen opasnošću od padanja dobiti. A to je potrebno pokriti. Pokriti, prirodno, ne zbog investitora, to njega ne interesuje, nego u očima Vladimira Vladimiroviča Putina“.

I nije važno što se to pokrivanje vrši prisajedinjenjem Bašnjefti, misli Hodorkovski. „To su detalji“.

Hodorkovski je rekao da ga najviše brine što zapaža da je Putin izgubio kontrolu nad upravljanjem. Predsednik „ne vidi šta mu se dešava pred nosom. On ima druga posla.A to je veoma loše“.

Portparol ruskog predsednika Putina rekao je da je ruski predsednik obavešten o procesu protiv Jevtušenkova tek kad su istražni organi završili svoj posao, da će ga oni i dalje raditi bez obzira na ime i funkciju, ali da niko ne sme biti nazivan „krivim“ pre nego što se krivica dokaže.

Igor Sečin je jedan od najmoćnijih ljudi Rusije.Državna naftna kompanija Rosnjeft, kojoj je na čelu, otvoreno se bori za premoć sa naftno-gasnim gigantom Gaspromom i slamanje njegovog monopola u gasnom poslu.Ruska država je upravo odlučila da Rosnjefti, jednoj od prvih firmi koje su potpale pod udar zapadih sankcija, omogući pristup sredstvima Fonda nacionalnog blagostanja, pa se ruski list Komersant podsmeva naslovom „Rosnjeft nacionalnog blagostanja“.To nije preporučljivo, jer je Sečin u poslednje vreme dobio spor sa dva ruska medija .

Ako Javtušenkovom uspeju da otmu imovinu po scenariju koji će zadovoljiti te ljude,koji se tme bave, tad će biti scenario Gusinskog, ali ako ne, bojim se da će biti žešće, procenio je Hodorkovski, a prenose Vedomosti.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com