Jao, Monsanto ante portas!

Tako ambicioznu kupovinu nije obavila još nijedna nemačka firma – Bayer je posle četvoromesečnog pregovaranja za prokazanu američku firmu Monsanto platio 66 milijardi dolara ili 127 dolara po akciji. Prvog dana posle kupovine ta je akcija na berzama vredela 105 dolara.

Monsanto

Monsanto kao što je poznato u Evropi (i kod nas) bije loš glas baš zbog onoga zbog čega ga je Bayer i kupio – genetski modifikovanih biljnih vrsta. Sad kad je na putu da postane nemačka firma, da li će otpor genetski modifikovanoj hrani u Evropi oslabiti? Tu su bojazan već iznele nevladine organizacije, ekolozi, civilno društvo…

Ali nije zbog toga tržišna vrednost Monsanta ostala ispod cene postignute nemačko-američkim pregovorima.

Monsanto je kod nekih kultura već svetski monopolista, a udružen sa kompanijom iz Leverkuzena monopol će proširiti i na druge oblasti.

Rizik da bi nadležne komisije za zaštitu konkurencije mogle da odbiju ovu integraciju tako je veliki da je Bayer posao morao da osigura sa dve milijarde dolara. Naime, ako kupovina ne bude odobrena nemačka firma će američkoj isplatiti obeštećenje od dve milijarde dolara!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com