Kina : Delimo podatke o genomu virusa preko Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data

Ministarstvo inostranih poslova Kine odbacilo je prigovore da Kina ne deli s drugim državama i medjunarodnim organizacijama blagovremeno i potpuno podatke o toku najnovijeg talasa Covid-19 i sekvenciranju virusa.

„Na osnovu najnovijih promena u Covid situaciji i okolnostima u vezi našeg odgovora na nju, nadležni organi Kine podelili su informacije blagovremeno, otvoreno i transparentno u skladu sa zakonom. Mi smo podelili podatke o genomu virusa iz poslednjih Covid slučajeva u Kini preko The Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data(GISAID) „, izjavila je Mao Ning, portparolka Ministarstva inostranih Kine na redovnom brifingu za novinare.

GIDAID ima sedište u Minhenu.

Mao Ning je rekla da su nadležni kineski organi pre nekoliko dana imali virtuelni sastanak sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i tehničku razmenu o tekućoj Covid situaciji, lečenju i vakcinaciji i da su se dve strane dogovorile da tehničku saradnju nastave do pobede pandemije.

Ona je rekla da zdravstveni eksperti iz više država tvrde da je preovladjujuca varijanta koja se sada širi u Kini ranije već nadjena svuda, a da nova varijanta može nastati bilo gde na planeti što znači da su restrikcija za ulazak putnika iz Kine u druge zemlje – nepotrebne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com