Najveća zavisnička kriza u SAD: Koliko je odgovorna farmaceutska industrija

Američki predsednik Donald Tramp je ocenio da se SAD nalaze u najvećoj zavisničkoj krizi u svojoj istoriji i objavio 90-dnevnu specijalnu operaciju borbe s drogama i opioidima.

Trajanje operacije može biti produženo.

„Mi možemo biti generacija koja je okončala opioid-epidemiju“, rekao je Tramp.

Akciji se pridružila i prva dama Amerike, Melanija Tramp.

Američki predsednik je smatrao za potrebno da podseti da je njegov brat Fred 1981. umro od alkoholizma i da on alkohol i cigatere ne prinosi ustima.

U SAD je 2015. godine od narkomanske zavisnosti umrlo 52.000 ljudi. Od toga su opioidi odneli 33.000 zivota, ostalo uglavnom heroin. Broj žrtava narkomanije je 2016. godine nastavio da raste, tvrdi Frankfurter algemajne cajtung ne navodeći konkretne brojke.

Poredjenja radi, FAZ navodi da je 2016. godine od predoziranosti u Nemačkoj umrlo 1.333 ljudi. Koristili su ilegalne supstance kao što su heroin, kokain i krek.

Za specijalnu operaciju u Americi nisu predvidjena dodatna sredstva. Biće preraspodeljena postojeća, s naglaskom na najteže pogodjene američke države. Donald Tramp se, prema navodima medija, nosio mišlju da proglasi stanje katastrofe i tako u ove svrhe iskoristi novac iz Fonda za katastrofe (Fema). Ali sem što je taj fond uglavnom iscrpen na posledice nedavnih uragana, narkomanska zavisnost se teško mogla uklopiti u uobičajenu definiciju katastrofa.

Ali najveća intriga stiže tek sada: FAZ tvrdi da su mnogi Amerikanci dopali u zavisnost od heroina, koji je u ovoj američkoj priči najčešće pominjana droga, preko medikamenata protiv bolova koji se dobijaju samo na recept. Posebno je pomenut Oxycodon. FAZ tvrdi da su ti lekovi prepisivani široke ruke jer su studije prvobitno dokazivale da opasnost od sticanja zavisnosti nije velika. Ta tvrdnja je u medjuvremenu pobijena, ali kasno.

One thought on “Najveća zavisnička kriza u SAD: Koliko je odgovorna farmaceutska industrija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com