Lekovi koji su Ameriku navukli na heroin

Krajem septembra je državni tužilac američke države Vašington Bob Ferguson pokrenuo postupak protiv firme Purdue Pharma zbog agresivnog reklamiranja lekova protiv bolova – opioida i uveravanja lekara da ih kao bezopasne prepisuju pacijentima a koji su doveli do prave opioidske epidemije u SAD i, veruje se, doprineli smrti 33.000 ljudi samo u 2015. godini

„Ne znam kako šefovi u Purdue noću spavaju“, preneo je krajem septembra Rojters reči Fergusona.

Ulogu farmaceutske industrije u eksploziji smrti od predoziranosti, mediji su i ranije istraživali. Ali tu se nije bilo lako probiti.

Sad je zdravstveno vanredno stanje tim povodom u Americi proglasio američki predsednik Donald Tramp. I objavio 90-dnevni specijalni rat protiv pošasti zavisnosti koja je 2015. godine u smrt odvela 52.000 predoziranih Amerikanaca.

Medijske arhive su otvorene, znanja obnovljena.

Za opioid-epidemiju, koja vodi širokom sticanju zavisnosti, optuženi su lekovi protiv bolova, po strukturi srodni heroinu koji na kraju vode zavisnosti upravo od heroina. Konkretno OxyContin lek američke firme Purdue Pharm. I na Internetu se može pročitati dovoljno zastrašujuća definicija tog leka: opioidni analgetik koji se sintetički dobija iz opijumskog derivata tebaina.

Tvrdi se da nije bilo lako doći ni do spiska glavnih vlasnika firme Purdue Pharm. Sad se zna: to je američka porodica Sakler, čije bogatstvo Forbes procenjuje na 13 milijardi dolara. Porodica Sakler je poznata po svojoj filantropiji i donacijama toliko da se odeljenja po nekim od najpoznatijih svetskih muzeja zovu po njoj. Novinari, koji su uvereni da su Sakleri od pocetka znali za rizike, traže da se njihivo ime iz prestižnih muzeja ukloni.

Na čelu sa svojim sad pokojnim patrijarhom Arturom Saklerom, optužuju sad mediji, porodica je agresivnim marketingom, podmićivanjem lekara i čak osnivanjem sopstvenog naučnog časopisa, nametnula široku praksu korišćenja leka protiv bolova koji je prvobitno, samo na recept, mogao biti prepisivan u malim dozama i bez automatskog obnavljanja recepata, jedino osobama koje su upravo bile podvrgnute komplikovanim operacijama ili bolesnicima u terminalnom stadijumu raka.

Agresivna kampanja da je trpljenje i „najmanjeg bola nedostojno čoveka“ dovela je do toga da FDA (Američka agencija za hranu i lekove) odobri upotrebu OxyContin-a kod suzbijanja umerene i jake boli. A dopušteno je firmi Purdue Pharm čak i da reklamira opioidna sredstva protiv bolova za decu stariju od 11 godina.

Pravdu pred sudom prvo su potražile porodice nesrećnih žrtava, kojima su lekari prepisivali lek koji vodi pravo u zagrljaj heroina. OxyContin je 2010. godine povučen iz prodaje u Americi, ali ne na primer u Kanadi, ali se ubrzo pojavila zamena sličnog imena i istih karakteristika

Sve u svemu, u SAD lekari godišnje napišu 250 miliona recepata za opioidna sredstva protiv bolova. U Americi se potroši trećina svetske produkcije. Sad će se tom poslu koji nekima donosi milijarde, a nekima smrt, navodno odlučno stati na put.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com