Otkud nestašica vakcine protiv pneumokokne upale pluća!

Od marta meseca, kad je nemačka kancelarka Angela Merkel vakcinu protiv pneumokokne upale pluća Pneumovax 23 učinila planetarno traženom, traje nestašica te vakcine.

Njen proizvodjač kompanija Merck Sharp & Dohme  (MSD) tvrdi da je tražnja za tom vakcinom toliko porasla da prevazilazi globalne proizvodne kapacitete.

Ako je suditi po sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i Srbija je ove godine ušestostručila količinu naručenih doza sa prošlogodišnjih 3.975 na ovogodišnjih 23.897.

Nestašica je pogodila i Nemačku, pa je Stalna komisija za vakcine Robert Koh instituta objavila da je do „daljnjeg Pneumovax 23 samo ograničeno dostupan“ i korigovala preporuku za vakcinaciju tom vakcinom medju starijom populacijom: više se lekarima ne savetuje da je prepisuju starijima od 60 godina, nego samo starijima od 70 godina. U Nemačkoj to znači smanjenje broja kandidata za tu vakcinu sa 23,74 miliona na 18,09 miliona.

Treba napomenuti da Pneumovax 23 pruža petogodišnju zaštitu od pneumokokne upale pluća.

Ta vakcina ne leči od Covid-19, ali sprečava da se tok te bolesti opasno komplikuju inače dovoljno opasnom pneumokoknom upalom pluća, a neki eksperti tvrde da ta vakcina jača imunitet.

Kod starije populacije, koju pneumokokna upala pluća najviše pogađa, zamene za Pneumovax 23 kompanije Merck Sharp & Dohme nema, tvrde nemački stručnjaci. Ipak, kako su povodom sadašnje nestašice svedočili mnogi nemački gradjani, starijima je kao zamena prepisivana vakcina Prevenar 13, čije je dejstvo pouzdano samo kod osnovnog vakcinisanja dece i kod prvog od dva vakcinisanja starijih.

U emisiji nemačke televizije „Izveštaj iz Majnca“ firma Merck Sharp & Dohme je ozbiljno prozvana zbog ove nestašice.

Ta firma je demantovala tvrdnju da za sebe drži licencu za proizvodnju Pneumovax 23 – ne, nema nikakve zaštite tog patenta, tvrdi MSD.

Ta firma tvrdi da je proizvodnja vakcine jedan veoma komplikovan biotehnološki proces, koji može trajati i 36 meseci, te, ne samo zbog toga, zahteva dugoročno planiranje i nije moguće brzo proizvodno prilagođavanje iznenada narasloj tražnju.

Kompanija MSD je potvrdila da razvija novu, savršeniju vakcinu (V114) protiv pneumokokne upale pluća, sa serotipima 22F i 33F koje Pneumovax 23 ne sadrži, i da se ta vakcina nalazi u drugom stadijumu treće faze kliničkih ispitivanja, ali je odlučno odbacila sumnjičenja da veštački stvara nestašicu tako što u svom radu daje prednost novoj vakcini koja će joj se ekonomski više isplatiti.

„MSD planira da u saradnji sa američkom Federalnom agencijom za hranu i lekove (FDA) i drugim svetskim regulatornim telima podnese dokumentaciju za odobrenje V114, čim joj dodatni podaci iz III faze budu na raspolaganju“, odgovorila je firma Merck Sharp & Dohme na najozbiljniji deo optužbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com