I Srbija gradjanima preporučuje pneumokok vakcinu

Ove nedelje će početi distribucija pneumokok vakcine ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

„Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv koronavirusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima“, navodi se u saopštenju.

Vakcinu protiv pneumokokne pneumonije ranije je starijim gradjanima preporučilo Ministarstvo zdravlja Nemačke, a njenoj efikasnosti je planetarnu reklamu napravila nemačka kancelarka Angela Merkel.

I ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško je preporučio gradjanima te zemlje da se sem vakcinom protiv gripa, vakcinišu i vakcinom protiv pneumokokne pneumonije.

Prema Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva od određenih zaraznih bolesti u Srbiji se od pneumokokne infekcije vakcinišu samo lica u posebnom riziku. Prošle 2019.godine Republički zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je samo 3975 doza te vakcine.

Prema okvirnom sporazumu potpisanom 17.9. 2020.godine sa dobavljačem Phoenix Pharma za javnu nabavku pneumokokne polusaharidne vakcine, za sezonu 2020/2021 ugovoreno je 23 897 doza vakcine Pneumovax 23 proizvodjača Merck Sharp & Dohme BV, ukupne cene 50 094 564,10 dinara.

Važno je napomenuti da ova vakcina obezbeđuje zaštitu od pneumokokne upale pluća tokom narednih 5 godina od dana vakcinisanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com