Mali: Er Srbija uspešno otplatila kredit, koji nije bio kredit nego budalaština

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali danas je izjavio da je odlična vest što je nacionalna avio-kompanija Er Srbija, uprkos teškom stanju u kome je avio-saobraćaj danas, uspela samostalno da izmiri sve svoje preostale obaveze prema kreditoru Etihad Airways Partners I.

„Uprkos raznim spekulacijama, koje smo imali priliku da slušamo prethodnih meseci i nagadjanjima o tome kako Er Srbija neće moći da izmiri svoja dugovanja, naša nacionalna avio-kompanija je tačno na vreme izmirila sve svoje obaveze u iznosu od 57 miliona dolara, po osnovu kredita koji je uzela pre pet godina, a koji je na naplatu dospeo upravo danas“, rekao je Mali, kako saopštava Ministarstvo finansija.

Pre mesec dana, Mali je oštro reagujući na informacije o ovom dugu i za Tanjug izjavio da Er Srbija nema nikakve dugove po osnovu kredita prema Etihadu, kako to tvrde pojedini opozicioni lideri, koji ništa ne razumeju.

„Er Srbija je emitovala obveznice na irskoj berzi koje je pored ostalih kupio i Etihad i u septembru dospeva obaveza plaćanja kupona po tim obveznicama… Etihadu se ne duguje ništa. Dakle to je pogrešna informacija od strane jednog opozicionog lidera, koji je rekao da treba da se isplati neki kredit Etihadu, što je budalaština i nije istina“, rekao je tada Mali.

On je tada dodao: „Mi smo u partnerstvu sa Etihadom i zajedno ćemo rešiti taj problem… Mi ćemo taj problem rešiti i u toku su razgovori sa poveriocima i razgovori sa Etihadom“.

Juna ove godine portal www.exyuaviation.com objavio je da je kompanija Er Srbija obavestila Etihad Airways Partners I BV, nosioca finansiranja za posebne namene, koga je Etihad osnovao septembra 2015. godine, da možda neće moći da izvršava svoje obaveze po dugovima i plaćanja zbog finansijskih teškoća prouzrokovanih pandemijom Covid-19. Er Srbija je tražila pregovore radi postizanja dogovora o redukciji duga. Do dogovora očito nije došlo i Er Srbija je svoju obavezu prema EA Partners I servisirala o roku dospeća u celosti.

Prema tom portalu, Etihad, suvlasnik Er Srbija, osnovao je pre pet godina, uz podršku glavnog savetnika Goldman Sachs i ADS Securities and Anoa Capital sa sedištem u UAE, nosioce finansiranja nazvane Etihad Partners I BV i Etihad Partners II BV. Grupa je sakupila 500 miliona dolara i za samo nekoliko dana, zbog velikog interesa investitora, ostvarila rast od 200 miliona. Suma je plasirana u sedam Etihad Partners struktura, medju kojima je i Er Srbija za kapitalne izdatke, investicije u flotu i refinansiranje. Er Srbija je septembra 2015. godine od Etihad Partners I BV uzela kredit od 52,9 miliona dolara, sa rokom dospeća od pet godina i godišnjom kamatom od 6,96%.

Portal www.exyuaviation.com podvlači da Etihad Airways nema moć odlučivanja u mehanizmu za finansiranje Etihad Partners I BV.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com