Evropska unija razmatra sankcije koje je ukinula Belorusiji

Evropska unija, u strahu da bi od toga mogla da profitira Rusija, razmatra ponovno uvodjenje sankcija Belorusiji, koje je pre četiri godine ukinula.

Nemački javni servis ARD u svom komentaru procenjuje da će sankcije Belorusiji biti vraćene, ali u strahu od ukrajinskog scenarija, ne suviše oštre.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori na kojima je, uz ogroman odziv birača, prema prethodnim rezultatima Centralne izborne komisije sa 80,08% glasova pobedio aktuelnu predsednik Aleksandar Lukašenko.

Prema zvaničnim podacima, njegova glavna konkurentkinja bivša nastavnica engleskog Svetlana Tihanovskaja osvojila je 10% glasova.

Pre nego što su objavljeni i rezultati prvih izlaznih anketa, u Minsku i drugim gradovima Belorusuje počeli su protesti koji su u noći izmedju 9. i 10. avgusta prerasli u nasilne sukobe s snagama reda.

Izborni štab Svetlane Tihanovskaje, koja je na izborima zamenila uhapšenog muža, objavio je da rezultate izbora ne priznaje i Centralnoj izbornoj komisiji, zbog kršenja zakona pri brojanju glasova, podneo zahtev da glasovi ponovo budu prebrojani, a gde to nije moguće izbori poništeni. Štab Tihanovskaje je saopštio da je ona pobedila sa 70% osvojenih glasova.

Tihanovskaja je objavila da u protestima neće učestvovati zbog mogućih provokacija, a jutros je objavljeno da je napustila zemlju i otputovala u Litvaniju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com