Vakcinacija protiv gripa počinje 1. oktobra, Torlak – dobavljač stranih vakcina

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije saopštilo je danas da je u zemlju stigao prvi kontingent vakcina protiv gripa od ukupno 343.920 doza.

U saopštenju se navodi da će vakcinacija gradjana početi 1. oktobra, a „nakon svih zakonski predviđenih aktivnosti u pogledu sertifikacije i dostave vakcine zdravstvenim ustanovama“.

Da ovo ne znači da gradjani već u sredu mogu da krenu da prime vakcinu, može se zaključiti i iz sledećeg dela saopštenja:

„Ministarstvo će zbog aktuelne epidemiološke situacije gradjanima preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju, kako bi imunitet stečen vakcinom bio najefikasniji i najdelotvorniji“.

Ministarstvo zdravlja dalje navodi da je, u skladu sa aktuelnom globalnom pandemijom koronavirusa i povećanim potrebama i interesovanjem gradjana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa – više od 500.000 doza.

Ministarstvo podvlači da su vakcine obezbedjene delom od Instituta Torlak, a delom od stranih dobavljača.

Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje objavljeni su okvirni sporazumi o nabavci vakcina, pa i vakcine protiv gripa, koji su potpisani za 2020. godinu.

Medju njima su i sporazumi potpisani sa Torlakom, isključivo kao dobavljačem vakcina stranih proizvodjača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com