Vakcinu Sinopharm primilo oko milion Kineza

Srbija je u petak dobila milion doza vakcine protiv Covid-19 kineske kompanije Sinopharm.

Kineska kompanija Sinopharm (deo China National Biotech Group) razvila je dve vakcine protiv Covid-19 i obe su radjene tradicionalnom metodom hemijski umrtvljenog virusa. Sa tim metodom farmacija i imunologija imaju mnogo dobrih iskustava jer je korišćen kod više vakcina koje su dugo u upotrebi.

Za razliku od vakcine Univerziteta Oxford, vakcine Sputnjik, vakcina BioNtech/Pfizer i vakcine Moderne, koje koronavirus ne sadrže – ni živ ni umrtvljen i pravljene su metodama sa kojima kao u slučaju mRNK vakcina, iskustava uopšte nema, ili su, kao u slučaju adenovirusnih vektorskih vakcina – ta iskustva kratka (vakcina protiv ebole).

Prema septembarskom izveštaju Wall Street Journal već u julu 2020. godine eksperimentalne vakcine protiv Covid-19 kompanije Sinopharm, u okviru hitnog programa, primilo nekoliko stotina hiljada gradjana Kine, pre svega državni službenici i medicinski personal.

BBC sad izveštava da je vakcine kineske kompanije Sinopharm u medjuvremenu primilo u Kini oko milion ljudi, a tom se vakcinom vakcinišu i gradjani Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Prema navodima same kompanije Sinopharm od 30. decembra 2020. godine, rezultati treće faze kliničkog ispitivanja njene vakcine protiv Covid-19 pokazali su efikasnost od 79 odsto, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati, gde je ta vakcina odobrena za upotrebu, objavili da su tamošnja testiranja pokazala efikasnost od 86%.

Izdanje The Conversation 9. decembra 2020. godine objavljuje da je u Kini u uznapredovaloj fazi 5 vakcina.

„Rezultati kliničkog ispitivanja vakcina koje razvijaju kompanije sa sedištem u Kini najvećim delom su objavljeni u vodećim medjunarodnim časopisima. Ti časopisi imaju nezavisnu reviziju članova globalne naučne zajednice, koja daje otvorene i kritičke analize pre nego što se rad prihvati. Radi se dakle o nekim od medicinskih časopisa kojima se najviše veruje, što je potvrda kvaliteta nauke koja stiže iz Kine“, navodi The Conversation.

I kineske vakcine protiv Covid-19 odobrene su za hitnu upotrebu pre nego što su na propisan način obezbedjeni rezultati treće faze kliničkog ispitivanja, kakav je slučaj i sa svim ostalim u svetu za hitnu upotrebu odobrenim vakcinama protiv Covid-19, podseća to izdanje.

Vremena su vanredna, ali ta činjenica zahteva produžen monitoring svih koji su bilo koju vakcinu protiv Covid-19 primili i u slučaju nekog incidenta preti daljim narušavanjem poverenja u vakcinaciju, dodaje se.

One thought on “Vakcinu Sinopharm primilo oko milion Kineza

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com