12 godina bez direktnog platnog prometa izmedju Srbije i Crne Gore

Kad je izmedju Srbije i Crne Gore svojevremeno prekinut direktni platni promet, iskusni  finansijski stručnjaci su znali da je zajedničkoj državi odzvonilo.

Sada je taj instrument postao troškovni teret za dve nezavisne zemlje s visokim nivoom medjusobne trgovinske razmene : platni promet izmedju Srbije i Crne Gore već 12 godina ide preko posredničkih banaka.

Tokom današnjeg susreta crnogorskog premijera Dritana Abazovića s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić pokrenuto je i to pitanje i najavljeni razgovori u centralnim bankama dve drzave „koje jedine mogu da reše to pitanje“.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je ocenila da bi trgovinska razmena izmedju Srbije i Crne Gore ove godine mogla da bude i veća od milijardu evra ukoliko bi pitanje platnog prometa bilo rešeno.

Idemo u rešavanje pitanja platnog prometa jer je van logike da decenijama to ne funkcioniše i da se rešava preko medjunarodnih banaka, što donosi nove troškove u poslovanju, potvrdio je crnogorski premijer Dritan Abazović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com