Panama pejpers: I CIA je koristila usluge Mosak Fonseke

Tajni agenti nekih zemalja, među kojima i posrednici američke CIA-e, koristili su se uslugama panamske advokatske kancelarije Mosak Fonseka kako bi „prikrili“ svoje delovanje, piše nemački dnevni list „Sueddeutsche Zeitung“.

Panama pejpers

„Tajni agenti i njihovi informatori u velikoj meri su se koristili uslugama kancelarije. Oni su otvorili fiktivne firme kako bi prikrili svoje delovanje. Među njima su i posrednici bliski CIA-i“, piše nemački list.

Tako su među „klijentima“ Mosak Fonseke i „neki učesnici“ tajne prodaje oružja Iranu u 1980-ima, afere tajne prodaje američkog oružja Teheranu radi oslobađanja američkih talaca u Libanu i pružanja finansijske pomoći nikaragvanskim „Kontrašima“, piše list.

„Panama pejpers“ pokazuje i da su se uslugom panamske advokatske kancelarije koristili „aktuelni i bivši visoki zvaničnici tajnih služba barem tri zemlje (…), Saudijske Arabije, Kolumbije i Ruande“, dodaje „Sueddeutsche Zeitung“.

Među njima je i šeik Kamal Adham, bivši čelnik saudijske obaveštajne službe koji je umro 1999. a „70-ih je bio jedan od glavnih sveznika CIA-e“ na Bliskom istoku, piše dnevni list.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com