Da se zna: Ovo povećanje plata u javnom sektoru nije zaradjeno!

Pošto je poslanik Veroljub Arsić neviđeno izvredjao predsednika Fiskalnog saveta Srbije profesora Pavla Petrovića zbog njegove tvrdnje da je abnormalno povećanje plata u javnom sektoru Srbije (+8-15%) ekonomski neopravdano, za reč se javio poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić i hrabro, bez obzira na buduće izborne efekte, ponovio ono što je rekao Fiskalni savet.

On je rekao da povećanja plata nije loše, ali povećanje plata u javnom sektoru na ovom nivou nije zaradjeno i da realni ekonomski parametri koji bi povećanje plata izmedju 8 i 15% opravdali, ne postoje.

Milorad Mirčić je rekao da plate u javnom sektoru mogu da rastu koliko i bruto domaći proizvod.

Mirčić je rekao da bi rast plata u javnom sektoru od 8-15% bio ekonomski opravdan samo u slučaju da je BDP Srbije poslednjih 5 godina rastao najmanje po stopi od 5%.

„A BDP Srbije je tokom poslednjih pet godina rastao 2,9%”, rekao je Mirčić i upozorio na pogubne posledice ogromne razlike izmedju prosečne plate u javnom i prosečne plate u privatnom sektoru, koja će ovim povećanjem plata u javnom sektoru biti produbljena.

„Naša politika je usmerena na to da se životni standard gradjana Srbije poboljša i poveća u što kraćem periodu”, odgovorio je Mirčiću ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, ali bez grubosti u obraćanju.

Mali je rekao da je ovo treće povećanje plata u javnom sektoru u poslednje tri godine, a da je učešće plata u BDP-u 9,5% što je manje nego ne samo u 28 članica EU (9,9%), nego je manje nego i u zemljama u okruženju: Hrvatska 11,6%, Slovenija 11,1%, Rumunija 11%,Francuska 12,5%.

“Mi hoćemo još više da podignemo plate i penzije iz onoga što smo uštedeli i zaradili”, ostao je uporan Siniša Mali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com