EU besna na Baroza zbog posla u Goldman Saksu

Evropski političar zahtevaju da se bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kazni zbog preuzimanja posla u američkoj banci Goldman Saks.

Barozo

Barozo je oštro kritikovan zbog svog novog posla u banci koja je jedan od krivaca za izazivanje svetske ekonomske krize 2008. godine. Portugalac će u Goldman Saksu obavljati funkciju savetnika u procesu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

„Ovi sramni odnosi između politike i biznisa dovode u pitanje integritet naše demokratije. Barozov potez šteti reputaciji Evropske komisije“, rekao je evropski parlamentarac iz Nemačke Sven Gigold.

A, dopisnik francuskog lista Libersion iz Brisela Žan Katermer napisao je da je „Barozo pokazao srednji prst Evropi“.

Delegacija francuskih socijalista u Evropskom parlamentu pozvala je da se Barozo kazni ukidanjem evropske penzije na koju ima pravo čim napuni 65 godina, što će se dogoditi za pet godina.

Takva kazna je omogućena prema članu 245 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, a ukoliko se to pravilo bude upotrebilo, biće potrebna samo prosta većina u Evropskom savetu kako bi se sprovelo u delo.

Američki list Politiko saznaje iz izvora u Briselu da će to pitanje ubrzo biti postavljeno u Evropskom savetu, ali iz Evropske komisije nije ni potvrđena ni demantovana ovakva mogućnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com