EU kažnjava Španiju i Portugaliju zbog visokog deficita

Ministri finansija zemalja članica evrozone odlučili su da započnu proceduru uvođenja sankcija Španiji i Portugaliji zbog kršenja evropskih pravila o visini deficita, prenosi RT.

evrozona

Obe zemlje se optužuju da nisu „dovoljno učinile“ da smanje budžetski deficit koji, prema pravilima EU, ne sme biti veći od tri odsto BDP-a. Ovaj kriterijum je uveden 1999. godinu uoči uvođenja evra i do sada nijedna zemlja nije kažnjena zbog njegovog kršenja.

Kazna bi mogla iznositi do 0,2 odsto BDP-a i suspenziju isplata iz EU strukturnih fondova u visini od 0,5 odsto BDP-a.

Od Španije je zahtevano da smanji budžetski deficit sa 5,9 odsto 2014. godine na 4,2 odsto 2015., a Madrid je prošle godine uspeo da smanji deficit na 5,1 odsto.

Lisabon je prošle godine imao budžetski deficit od 4,4 odsto, dok je 2014. on iznosio 7,2 odsto.

Španski ministar Luis de Guindos je rekao da će sankcije biti „čista glupost“.

Predsednik Evrogrupe Jeron Dajsblum je izjavio da odluku treba doneti što je pre moguće. Dajsblum i evropski komesar za finansije Pijer Moskovic dodali su da pravila treba „inteligentno“ primenjivati.

„Moguće je da ipak neće biti nikakvih sankcija“, rekao je Dajsblum.

Kada se odluka donese, Komisija će imati 20 dana da pripremi kazne. Ukoliko ministri finansija evrozone odobre kazne, Španija i Portugalija će imati 10 dana da objasne svoju poziciju i da podnesu žalbu.

Obe žemlje su članice evrozone i imaju izuzetno visoku stopu nezaposlenosti koja je 2015. godine iznosila 22,1 odsto u Španiji i 12,6 odsto u Portugaliji.

Španija je 2012. godine dobila milijarde dolara od EU kako bi spasila svoj bankarski sistem. Zauzvrat, španska vlada je uvela oštre mere štednje, koje su prouzrokovale proteste.

Portugalija je 2011. godine dobila kredit težak 78 milijardi dolara od Evropske centralne banke i MMF-a, a zauzvrat je smanjila plate u javnom sektoru i povećala poreze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com