Finansije, a ne politika ugasili medije pod upravom Srdjana Kerima

U Makedoniji je sredinom juna ugašen dnevni list Dnevnik, prestao je da postoji čak i u elektronskom izdanju. To je treći dnevni list firme Media print koji je prestao da izlazi – pre toga je ista sudbina zadesila i dosad veoma uticajni Utrinski vesnik. Dok je Dnevnik bio izrazito naklonjen vladi Nikole Gruvskog, Utrinski vesnik je prema njoj imao veoma opozicioni ili u najboljem slučaju neutralan stav. Uglavnom, nije izgledalo kao da su ti mediji uredjivani istom rukom.

Ovi su mediji 2000-ih godina postali vlasništvo nemačke kompanije WAZ (danas se zove Funke) čiji je uticajni predstavnik na Balkanu bio dr Srdjan Kerim, bivši portparol Ministarstva inostranih poslova SFRJ i bivši ministar inostranih poslova Makedonije. Preuzela ih je od WAZ-a firma Media print. Media print je firma čije vlasništo su najpre činile firme srbijanskog biznismena Veselina Jevrosimovića, makedonskog biznismena Orce Kamčeva i poznatog makedonskog političara sa medjunarodnom karijerom Srdjana Kerima. Najpre je iz vlasništva u Media printu izašao Jevrosimović, a nedavno, kad su novinari Media printa zbog neisplaćenih plata stupili u štrajk, i Orce Kamčev.

Dr Biljana Vankovska za Ekonomske vesti kaže da iza gašenja ovih medija stoje finansije, medju razlozima nije bez značaja ni to što su ugašeni mediji pre toga ostali bez vladinih reklama.

„Ne radi se o političkoj nameri, zasad“, kaže ona i dodaje da je na tržištu Makedonije ostalo veoma malo štampanih medija.

„Iako smo uvek tvrdili da ima previše i štampanih medija i televizija za ovako malo tržište, sada nam nedostaju mediji barem sa distancom“, kaže ona.

A na pitanje iz kojih se novina sada informiše sama, Vankovska kaže : „Čitam Novu Makedoniju, tamo sam i kolumnista“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com