Hrvatska zamenom skupljeg kredita jeftinijim uštedela 500 miliona kuna

Hrvatska je prošle nedelje uspešno refinansirala deo svog starog duga i pri tome na kamatama uštedela preko 500 miliona kuna godišnje, izjavio je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić.

On je rekao da još ima prostora za dalje snižavanje troškova kredita iako je udeo troškova kamata već pao sa 3,5% u 2015. godini na 2,3% bruto domaćeg proizvoda zemlje u 2018. godini.

Cilj je snižavanje udela troška kamata u BDP-u na 2%.

Ministarstvo finansija Hrvatske 12. juna je uspešno izdalo euroobveznicu na medjunarodnom tržištu kapitala u ukupnom iznosu od 1,5 milijarde evra dospeća 2029. godine.

Kako se navodi na sajtu tog ministarstva, godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,125%, a ostvareni prinos 1,324%.

Ministarstvo finansija Hrvatske tvrdi da je ovo bilo najpovoljnije zaduženje Hrvatske i posebno ističe činjenicu da, Hrvatskoj nije naplaćena premija za novo izdanje „što je retko vidjeno u transakcijama na globalnom nivou ove godine“.

Dolarska obveznica, koja dospeva u novembru, nominalnog iznosa od 1,5 milijarde dolara, koju novo izdanje refinansira, nosi kamatu od 6,75% što implicira da će novim izdanjem Republika Hrvatska uštedeti preko 500 miliona kuna na godišnjem nivou, navodi se na sajtu Ministarstva finansija Hrvatske.

One thought on “Hrvatska zamenom skupljeg kredita jeftinijim uštedela 500 miliona kuna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com