Ko će kome, ako ne svoj svome: Pentagon se našao Boingu

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da je sa pet na deset godina produžilo ugovor s kompanijom Boeing o isporuci rezervnih delova, popravkama i tehničkoj podršci.

Kako prenosi finanzen.net vrednost ugovora će biti povećana sa 6,5 milijardi na 10 milijardi dolara.

Američka kompanija Boeing još nije prikazala koliko će je koštati dve ogromne tragedije, sa 346 izgubljenih ljudskih života, za koje se okrivljuje kompjuterski program MCAS, ugradjen u avione Boeing 737 Max.

Još nije utvrdjeno koliko će kompanija isplatiti porodicama žrtava.

Nema sumnje da će obeštećenje pripasti i dvema kompanijama – indonežanskoj i etiopijskoj – koje su bile vlasnice nastradalih aviona.

Avio-kompanije, koje u vlasništvu već imaju avione Boeing 737 Max, na velikoj su šteti zbog njihovog globalnog isključenja iz saobraćaja. Nemačka kompanija Tuifly već je izračunala da će zbog isključenja iz saobraćaja 15 aviona Boeing 737 Max, i neisporučenih još 8 takvih aviona, do kraja septembra štetovati oko 300 miliona evra. Ipak, ta kompanija je objavila da neće obnarodovati eventualne zahteve od kompanije Boeing, sačekaće da se Boeing sam izjasni.

Sem što mu je zabranjeno letenje, obustavljene su i isporuke novih aviona Boeing 737 Max, a neke avio-kompanije su otkazale ranije narudžbe.

Pentagon je priskočio u pomoć, kako bi se ublažio bar deo gubitaka civilne proizvodnje Boeing.

Izgubljenih 346 života ne može se vrednovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com