Hoće li Srbija zameniti stari dug za novi pod uslovima Hrvatske

Srbija je upravo objavila nameru da skup stari dug refinansira novim jeftinijim zaduživanjem na medjunarodnom tržištu kapitala, Hrvatska je upravo objavila da je to refinansiranje uspešno obavila.

Hrvatska je obezbedila sredstva od 1,5 milijardi evra, po godišnjoj kuponskoj kamatnoj stopi od 1,125% za refinansiranje kredita nominalnog iznosa 1,5 milijardi dolara, uzetog po kamati od 6,75% koji dospeva u novembru 2019. godine.

Udeo troškova kamata u BDP-u Hrvatske, rekao je Zdravko Marić ministar finansija te zemlje, iznosio je 2018. godine 2,3%.

Rast BDP-a Hrvatske u 2018. godini bio je, prema proceni Državnog zavoda za statistiku te zemlje, nešto viši od učešća troškova kamata (2,3%) i iznosio je 2,6%

Srbija namerava da na medjunarodnom tržištu kapitala obezbedi sredstva „po istorijski niskoj kamati“ za refinansiranje 1,5 milijardi dolara, uzetih po kamatnoj stopi od 4,875%, koji na otplatu dospevaju februara 2020. godine i 2 milijarde dolara, uzetih po kamatnoj stopi od 7,250%, koji dospevaju 2021. godine

Po kojoj će se kamati zadužiti Srbija?

Neki dan, rejting agencija Fič podigla je kreditni rejting Hrvatske na nivo BBB-, što znači da je Hrvatska iz zone spekulativnog, neinvesticionog, tkz djubre-rejtinga, napredovala u zonu investicionog rejtinga.

Rejting agencija Standard & Poor’s neki dan je potvrdila kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB s pozitivnim izgledima za njegovo poboljšanje. Srbija se, dakle, još nalazi u zoni tkz. djubre-rejtinga ili neinvesticionog rejtinga, odnosno rejtinga koji investitorima ne može garantovati da u servisiranju dugova ne može biti baš nikakvih iznenadjenja.

S druge strane, udeo javnog duga centralne države u Srbiji u njenom BDP-u iznosio je 31. decembra 2018. godine, prema podacima Uprave za javni dug, 53,8%.

Nivo javnog duga Hrvatske iznosio je poslednjeg dana septembra 2018. godine 74,5% BDP-a.

One thought on “Hoće li Srbija zameniti stari dug za novi pod uslovima Hrvatske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com