Hrvatski branitelji: Mi smo temelj, nismo teret

Udruženja hrvatskih branitelja održaće danas okrugli sto o braniteljskim penzijama, koje su stalni predmet rasprava u hrvatskom društvu.

Tim povodom, predstavnici branitelja su izjavili da je cilj održavanja tog okruglog stola da se pokaže kako su „branitelji temelj, a ne teret hrvatskog društva“.

Na tom su okruglom stolu, koji je održava u Ministarstvu odbrane Hrvatske, iznet podatak da Hrvatska ima 437 262 osobe sa statusom branitelja. Van penzijskog sistema je 271 989 branitelja.

Poginulo je 8397 branitelja, nestalo ih je 437,umlo ih je 67 508, tako da ispada, piše riječki Novi list, da je Hrvatsku branilo 508 605 ljudi.

Prema podacima iznetim za okruglim stolom, prosečna penzija branitelja je 4200 kuna.

Prema podacima, hrvatskog Fonda za penzijsko osiguranje prosečna penzija u Hrvatskoj za jun 2019.godine iznosila je 2435, 99 kuna.Penzije u Hrvatskoj za taj je mesec primilo 1 240 428 ljudi.

Evo kako je okrugli sto prikazao strukturu braniteljskih penzija:

9

(Tabela je preneta sa online stranica Novog lista)
Na udaru braniteljskih udruženja je i bivši ministar penzijskog osiguranja i sadašnji poslanik stranke Demokrati, poznati hrvatski hematolog Mirando Mrsić.

On je nedavno optužio vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) da iz populističkih razloga stalno povećava broj branitelja i zatražio da se izmene sadašnji propisi i ubuduće iz penzijskog fonda isplaćuju samo penzije stečene na osnovu rada, a da se braniteljske penzije isplaćuju iz budžeta.

Vlada Hrvatske je pod pritiskom javnosti povukla već usvojeni zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com