I u Nemačkoj uvedena zaštićena penzija

Niko ko je u Nemačkoj najmanje 33 godine plaćao doprinos za penzijsko osiguranje, od 1. januara 2021. godine ne može imati penziju manju od 850 evra.

Korisnik ovog novoustanovljenog pravila ne sme imati ukupne prihode (i iz drugih izvora) veće od 1.250 evra mesečno, a par više od 1.950 evra mesečno.

Koliko će dodatak na penziju iznositi zavisi od godina staža osiguranja, a maksimalni iznos dodatka od 404,83 evra na zapadu Nemačke i 390 evra na istoku Nemačke pripada onome ko ima 35 i više godina staža osiguranja.

Reforme radnog prava su do toga morale da dovedu: oko 1,3 miliona gradjana Nemačke sa radnim stažom od 33 i više godina tako su slabo zaradjivali da sada primaju mesečnu penziju nižu od 850 evra. Medju njima je 70 odsto žena i 30 odsto muškaraca.

RTL je objavio priče nekoliko penzionera, koji očekuju ovaj dodatak. Kad se oduzmu sve komunalne i druge fiksne obaveze, jednoj gospodji od penzije sada ostaje 86 evra, a pošto joj je izračunat sada pripadajući dodatak, ostaće joj 172 evra.

Ovaj dodatak do Grundrente neće biti finansiran iz penzijskog fonda, nego iz poreskih prihoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com