Inflacija nekom 4,4 odsto nekom 5,5 odsto

Rast potrošačkih cena definitivno ne pogadja sve isto, potvrdjuje i Inflacioni monitor Instituta za makroekonomska i konjukturna istraživanja Zadužbine Hans Bokler, koji će ubuduće biti objavljivan mesečno, a čije rezultate prenosi Dow Jones.

Mada rezultati studije pokazuju da „grubo uzevši, inflacija [u Nemačkoj]natprosečno ne pogadja domaćinstva sa nižim prihodom“, autori studije kao smislenu ocenjuju dodatnu pomoć države takvim domaćinstvima, a zbog visokih cena energije.

Opšta godišnja stopa inflacija u Nemačkoj je u decembru 2021.godine iznosila 5,3 odsto.

Prema studiji, za porodice s decom i parove bez dece sa mesečnim neto prihodom od 3600 do 5000 evra ta inflacija je iznosila 5,5 odsto.

Najmanje su inflacijom, prema studiji, bili pogodjeni samci s mesečnim neto prihodom od ispod 900 evra, za njih je inflacija iznosila 4,4 odsto.Ali se priznaje da je ovaj rezultat kontradiktoran.

Pa autori studije upozoravaju, da su samci iz ove kategorije posebno pogodjeni rastom izdataka na hranu i energente za kuću, koje ne mogu reducirati, pa su onda prinuđeni da se nekih potreba odreknu, recimo putovanja i benzina i ostalih izdataka za automobil!

Za samačka domaćinstva sa mesečnim neto prihodom od 1500 odnosno 2000 evra decembarska godišnja inflacija je iznosila 4,7 odsto, odnosno 5 odsto.

Za domaćinstva sa dvoje dece i mesečnim prihodom od preko 5000 evra, mesečna inflacija je iznosila 5,4 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com